Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване

...
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване
Коментари Харесай

5 неочаквани причини за напълняване

Прекомерното количество калории напълно не са единствената причина за повишаване на тежестта.

Прекомерното количество калории напълно не са единствената причина за повишаване на тежестта
Когато натрупването на килограми е обвързвано с храненето, в което доминират пърженото, сладкото, огромните порции и алкохолът, няма нищо учудващо. Щом количеството поети калории надвишава тези, които ще бъдат изгорени от организма, логиката е напълно ясна, написа здраве.бг.

Но по какъв начин може да се изясни увеличението на тежестта, което се следи от време на време, даже в случай че човек се храни вярно и се движи достатъчно…

Тогава би трябвало да имаме поради не количеството одобрявани посредством храната калории (и надлежно какъв брой от тях изгаряме, а напълно други фактори.

Натрупването на тегло е сложен развой, който е задоволително комплициран, с цел да може да се изясни единствено с една причина.

Тук ние ви предлагаме пет фактора, които нямат нищо общо с храната или възможната диета, само че, както се оказва, постоянно водят до повишение на килограмите над нормата:

1. Може да пълнеете заради… недоспиване

Тялото действа най-правилно, когато е отпочинало. Ако сънят не ви доближава, организмът минава в равнище на психичен стрес и по биохимичен път стартира да натрупа килограми – с цел да се застрахова и защищити от възможни последици.

Когато човек е изтощен, той по-трудно се оправя със напрежението и изпитва потребност от повече храна, с цел да създаде силата, която му е нужна, с цел да се бори сполучливо със стресовите натоварвания.

Симптомите, на които може би не обръщате задоволително внимание, са непрекъсната или честа отмалялост, дефицит на сила, лесна уморяемост, нервност.

Изчислено е, че даже 15 минути сън повече имат изумителен резултат. Ако можете последователно да прибавяте по толкоз към обичайното си количество сън, ще пристигна миг, в който ще осъзнаете какъв брой точно ви е задоволително, с цел да се събуждате отпочинали и подготвени за деня.

За това може да помогне и изработването на режим на съня – заспиването и събуждането в съвсем еднообразно време, множеството придвижване преди сън, вечерята най-малко 2 часа преди лягане, контрастния душ преди сън.

2. Може да пълнеете заради… стрес

Стресът наподобява толкоз логически сателит в днешното ежедневие, че мнозина не му обръщат нужното внимание. А той изисква от ден на ден от тялото и го натоварва в допълнение – като физически, по този начин и душевен. Появява се и при поемането на прекалено много работа и отговорности, и при повече пътувания, и при финансови, фамилни и други проблеми.

Във всички тези положения, тялото стартира да се запасява с източници на сила, т.е. минава в “режим на оцеляване ” – забавя метаболизма и натрупа химични субстанции като кортизол, лептин и другихормони, които основават предпоставки за затлъстяване (особено в региона на корема).

Много хора стартират да се хранят повече – тъй като изпитват повече апетит. Но храната е краткотрайно решение в такова положение. Тя не взема решение казуса със стресовите фактори и по тази причина не е решение.

Човекът, подложен под стрес, избира сладките храни, които създават повече и по-бързо сила и усилват количеството серотонин – хормонът, който има успокоителен резултат. Но това не е вярното решение – в действителност са нужни повече отмора и придвижване, което ще изгори по-голямо количество калории и по този начин ще способства за възстановяване на здравето.

3. Може да пълнеете заради… медикаменти

Някои лекарства, в това число такива против меланхолия, мигрена, припадъци, хипертония и диабет, могат да доведат до напълняване – от нищожно до 5-6 кг единствено за месец. Някои стероиди, хормоналната заместваща терапия и даже орални контрацептиви също провокират наслагване на ненужно тегло.

Понякога този резултат се следи даже при хора, чийто метод на живот е изцяло в здравословните правила – и храненето и придвижването.

Евентуалната поява на тези отрицателни последствия обаче е строго самостоятелно и зависи най-много от особеностите на съответния организъм – усилва ли се апетита, по какъв начин тялото съхранява мазнините, трансформират ли се и с какъв брой равнищата на инсулина.

В случая с антидепресантите резултатът от напълняването може да не е обвързван даже с метода на деяние на самото лекарство – когато човек стартира да се усеща по-добре, обикновено е и апетитът му да се увеличи.

Други лекарства водят до задържане на течности в организма, което обикновено води до повишаване на тежестта. Това положение обаче елементарно се поправя, тъй като не става дума за струпване на мастна тъкан.

Лекарствата, за които се знае, че най-често могат да доведат до напълняване са:

– стероидите;
– антидепресантите;
– тези против диабет;
– медикаментите против високо кръвно и някои други болести на сърдечно-съдовата система.

Важно е също по този начин да се знае, че няколко кг допълнително даже могат да оказват помощ при лекуването с тези лекарства. Алармиращо е единствено в случай че натрупването е по-значително и е трайно. Ако такава наклонност е налице, най-добре е да се вземат незабавни ограничения – смяна в диетата и повече придвижване.

Не прекратявайте приема на медикаментите без консултация със своя доктор – това може да има рискови последствия!

4. Може да пълнеете заради… някакво заболяване

Най-често такава наклонност демонстрира хипотиреоидизмът. Понижената (или липсваща) функционалност на щитовидната жлеза води до закъснение на метаболизма и надлежно увеличение на тежестта.

Ако чувствате непрекъсната отмалялост, заспалост, отичане, спите прекалено много, постоянно и елементарно настивате или имате главоболие, добре е да потърсите консултация със своя доктор или със експерт.

Значително по-рядко до напълняване може да докара увеличеното произвеждане в организма на хормона кортизол (т.нар. синдром на Кушинг)

5. Може да пълнеете заради… менопаузата

Както е известно, менопаузата настава при дамите на друга възраст, само че в множеството случаи в междинна. Тенденция към по-ранна поява се следи при дамите, които водят по-застоял живот.

Пониженият метаболизъм е натурален развой с придвижване на възрастта. Същевременно настъпващите хормонални проблеми водят до остър апетит, депресивни положения и по-лош сън.

Менопаузата е развой, предизвикван от доста фактори. Когато дамата навлезе в нея, тя губи естроген и това съвсем постоянно води до промени във фигурата – най-често намаляване в региона на бедрата и краката. За сметка на това стартира струпване при корема – развой, присъщ повече за мъжкия пол.

Ключът към предотвратяване е вярното хранене и повече придвижване – това форсира метаболизма и изгарянето на калории. Физическите натоварвания спомагат и за опазване на костната компактност, т.е. защищават от появяването на остеопороза.

Правилното за възрастта хранене би трябвало да включва надзор върху количеството одобрявани калории, както и избор на храни, богати на калций и витамин D.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР