Прекланяме се пред героите на българската свобода!Шипка е капитал от

...
Прекланяме се пред героите на българската свобода!Шипка е капитал от
Коментари Харесай

Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската независимост!

„ Шипка е капитал от историческо достолепие, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не трябва да пилеем. “ Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изявлението си Румен Радев съобщи, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и близките редути лежат доста кости и 140 години по-късно мъчно някой може да каже кои са български и кои съветски, само че от тези кости е съградено скелето на българската независимост, на съветската и българската бойна популярност. „ Днес сме се събрали на този див, всеизвестен връх, с цел да се преклоним пред героите на българската независимост и да почетем нашето общо минало “, акцентира президентът.
 
„ През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, даже когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето наличие, с вашата респект, скрепявате историческата истина “, се обърна президентът към стотиците жители, пристигнали на паметния връх. „ Вие, скъпи сънародници, млади и остарели, бяхте опълченците на историческата истина, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка признателност “, съобщи още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия направиха по-рано в Шипченския манастир „ Рождество Христово “ в град Шипка.

„ Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, само че и прости, който осмисля свободата и извисява индивида. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, така както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение “, акцентира още в изявлението си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с публична гала на историческия връх, по време на която одобри рапорта на началника на караула. Държавният глава участва на панихида в памет на починалите български и съветски воини.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР