Преките чуждестранни инвестиции отдавна са се превърнали в един от

...
Преките чуждестранни инвестиции отдавна са се превърнали в един от
Коментари Харесай

Ръстът на дълговете помпа преките чуждестранни инвестиции

Преките задгранични вложения от дълго време са се трансформирали в един от измерителите на триумфа на икономическата политика на всички държавни управления. От много време насам тяхното придвижване е обект на доста и то разнопосочни мнения. Затова представяме данните за директните задгранични вложения по този начин както го прави Българска народна банка. А въз основата на тях дано всеки самичък си направи разбора.

По предварителни данни чистият поток на директните вложения в страната за януари - октомври 2019 година, регистрирани според правилото на първичната посока на инвестицията, е позитивен в размер на 953.3 млн. евро (1.6% от Брутният вътрешен продукт ), като е по-голям с 553.8 млн. евро от този за януари - октомври 2018 година (положителен поток от 399.5 млн. евро, 0.7% от БВП). През октомври 2019 година потокът е позитивен и възлиза на 141.1 млн. евро, при позитивен поток от 116.1 млн. евро за октомври 2018 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и запасите на български сдружения, както и постъпления/плащания по покупко-продажби с недвижими парцели в страната) е негативен и възлиза на 429.6 млн. евро за януари - октомври 2019 година Той е по-нисък с 615.3 млн. евро от този за януари - октомври 2018 година, който е позитивен в размер на 185.7 млн. евро.

Нетният поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели е позитивен в размер на 3.4 млн. евро, при позитивен чист поток от 15.7 млн. евро за януари - октомври 2018 година По страни, максимален дял в вложенията в недвижими парцели имат Германия (1 млн. евро), Холандия (0.6 млн. евро), Латвия (0.5 млн. евро) и Казахстан (0.5 млн. евро).

По предварителни данни, публикация Реинвестиране на облага (показваща каузи на задграничните вложители в настоящата облага или загуба на сдружението на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е позитивна и възлиза на 81.2 млн. евро, при позитивна стойност от 267.6 млн. евро за януари - октомври 2018 година

За януари - октомври 2019 година чистият поток по подстатия Дългови принадлежности (промяната в чистите отговорности сред сдруженията с задгранично присъединяване и директните задгранични вложители по финансови, облигационни и търговски кредити) е позитивен и възлиза на 1301.7 млн. евро, при негативна стойност от 53.8 млн. евро за януари - октомври 2018 година Най-големите чисти потоци по директни вложения в страната за януари - октомври 2019 година са от Холандия (422 млн. евро), Германия (233.7 млн. евро) и Обединеното кралство (168.3 млн. евро).

Обръщаме внимание на обстоятелството, че растежа на вложенията се дължи напълно на увеличение на задлъжнялостта на фирмите в България към техните задгранични притежатели. Ако това е индикатор за сполучлива капиталова среда, значи можем да приемем и възторжените нотки в докладите на държавното управление. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР