Прекалено много права и малко задължения пораждат проблемите при управление

...
Прекалено много права и малко задължения пораждат проблемите при управление
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как да спрат скандалите за таксите във входа?

Прекалено доста права и малко отговорности пораждат проблемите при ръководство на етажната благосъстоятелност, разяснява Гергана Благиева от районното министерство пред " Тази заран ". Затова се плануват и промени в закона, добави тя.

Министерството на районното развиване и благоустройството ще създаде нови правила за ръководство на етажната благосъстоятелност, които да доведат до по- качествена поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на надзор за лицата, предоставящи услугите на професионално ръководство на етажната благосъстоятелност.

Министерство на регионалното развитие е стартирало и публичен спор, а жители могат да изпращат своите хрумвания. На ден се получават към 10-15 предложение, което приказва за огромна интензивност, добави Благиева.

Снимка: bTV

Основно се оферират решения за неизрядните платци в блока. Предвиждат се наказания, които да са обвързани с заплащането на налога за парцела ни. Например, в случай че не си платим за поддръжка на входа, тази сума да се причислява с лихвите към локалните налози. И в случай че не бъдат платени да се подават към общината, която да ги събира с локалните налози и такси.

Снимка: bTV

Друго предложение е таксата за етажната благосъстоятелност да е % от минималната работна заплата.

Трябва да бъде повишени и осъществяването и контролът на правата на етажната благосъстоятелност, тъй като в този момент това е оставено на саморегулацията на живущите, уточни Гергана Благиева.

Снимка: bTV

В столичния квартал " Стрелбище " точно това води до случай, който може би е сборен за доста от кооперациите. Блок има двама домоуправители, а огромна част от хората не си заплащат таксите.

Снимка: bTV

Казват, че не желаят нито картините във входа, нито поддръжката и украшенията. Постоянните кавги са на път да откажат млада жена да поддържа входа. Така в блок 95 има двама домоуправителя, само че нито един от тях не получава нужните 2/3 поддръжка от съседите.

Снимка: bTV

В такива случаи законът може да планува назначение на длъжностен домоуправител, разясниха в студиото на „ Тази сутрин” от Националното съдружие на " Недвижими парцели ".

Снимка: bTV

Друг проблем са и старите асансьори, за които също постоянно не се заплаща, само че едно от предложенията за изключване на първи и втори етаж от поддръжката, не постоянно може да е ефикасно. Това е по този начин, тъй като в постройката може да живее или човек в неравностойно състояние, или майка с дете и количка.

Снимка: bTV

Затова би трябвало да се измисли ефикасен механизъм за систематизиране на таксата сред живущите по отношение на асансьора.

Продължават да се одобряват оферти за Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност до 15 април.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР