Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен

...
Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен
Коментари Харесай

Иван Хиновски разкри разковничето Газпром да промени позицията си към България

Прекалено извънредно е мнението, че ние не можем без тръбен газ.

Тази позиция изрази в ефира на Българска национална телевизия енергийният специалист Иван Хиновски и уточни, че Българският енергиен и минен конгрес предлага миксиране на дълготрайни контракти за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това по негови думи е една база за сигурни доставки на природен газ.

Хиновски е на мнение, че би трябвало да бъдат извършени диалози с " Газпром ", тъй като имаме настоящ контракт и не са подхванати дейности от наша страна да бъде преустановен. В него има клаузата " взимаш или плащаш ", която може да бъде активизирана от съветската страна във всеки миг, посочи специалистът.

Той означи, че сега водим договаряния за полутечен природен газ, в това време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно обаче по какъв начин ще структурираме салдото на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия.
Енергийният специалист към момента не е уверен, че България може да се откаже изцяло от съветския газ. Според него е добре да се подсигури дълготраен контракт за полутечен газ, само че доста зависи на каква цена ще бъде контрактуван.

Втечненият газ има ниски цени през лятото, само че през зимата, когато пораства потреблението, неговите цени също се повишават, предизвести Хиновски.

Според него България не е направила неточност, отказвайки да заплаща на " Газпром " в рубли, само че в този момент би трябвало да изчака, преди да предложи нови договаряния за съветски газ. Експертът счита, че " разковничето е първите доставки на полутечен газ да осъществяваме на цени, по-ниски от цената на " Газпром ". Тогава можем да чакаме и напълно друга позиция на " Газпром ".

Иван Хиновски е на мнение, че задачата на България би трябвало да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 полутечен газ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР