Прехвърлилите 70 години лица ще трябва да минават през медицински

...
Прехвърлилите 70 години лица ще трябва да минават през медицински
Коментари Харесай

Предложение Шофьорите навършили 70 г ще сменят книжка през 2 години

Прехвърлилите 70 години лица ще би трябвало да минават през медицински прегледи, които да удостоверяват физическото им положение

Шофьорската брошура на водачите, навършили 70 години, да е със период на годност от две години. Това е записано в плана за нов Закон за придвижване по пътищата, който е оповестен за публично разискване, оповестява СБА. Свидетелствата за категориите Автомагистрала, А1, А2, А, В, В1 и Вражеска емиграция остават с неизменен период на годност от 10 години. Валидността на книжките за категориите С, съдебна експертиза, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т остава пет години, колкото е и сега.

Ако се одобряват новите правила, с цел да презаверят свидетелството си за правоуправление, трансфериралите 70 години лица ще би трябвало да минават през медицински прегледи, които да удостоверяват физическото им положение. Поне това се схваща от оповестените текстове, в които категорично е казано, че " водачите би трябвало да дават отговор на условията за физическа валидност за съответната категория дееспособност ".

В момента също има условие при подновяването на удостоверение към заявката да има карта за оценка на физическата валидност на лидера, издадена от общопрактикуващия доктор или от експертна лекарска комисия. Разликата е, че хората над 70 години ще би трябвало много по-често да минават прегледи за замяна на книжката.

Изискванията за физическата валидност на водачите ще се дефинира с разпоредба, каквато съществува и в този момент.

В проектозакона е записано, че първичният медицински обзор на водачите на МПС и на претендентите за придобиване на дееспособност ще се прави от общопрактикуващия доктор на лицето. Прегледът ще обгръща оценка на положението на зрението и на останалите органи и системи, както и инспекция за съществуването на регистрирани болести. Личният доктор може да насочва към експерт.

На психически проучвания ще подлежат претендентите за придобиване на дееспособност от категории Ттм, С, D, С1 и D1, а също таксиметрови водачи, водачи на рейсове, осъждани за тежки произшествия и други

Удостоверението за психическа валидност ще се издава със период на годност три години. След навършване на 65-годишна възраст удостоверението ще се издава със период на годност една година. За някои категории пък срокът е едвам една година.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР