Преходният период преминава и започва активността на грипа. Това че

...
Преходният период преминава и започва активността на грипа. Това че
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Вече има болни с грип, пикът се чака в края на януари

Преходният интервал минава и стартира интензивността на грипа. Това че предходната седмица имаме първите изолирания на вируса в страната значи, че нещата се развиват съгласно упованията. Те даже се движат с към 10 дни до две седмици забавяне, тъй като предходната година по това време към този момент имахме доста по-сериозна грипна интензивност, само че и това ще стане. Предупреждението насочи пред бТВ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му няма пояснение за това закъснение.

" Ние към този момент над 30-40 година следим всяка година какво се случва и в 90% от от тях грипната зараза е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега съгласно това, което се случва в Европа и съгласно изолациите у нас, явно декември ще набира скорост, с цел да доближи епидемиологични равнища през януари ", разяснява доцент Кунчев.

" Обикновено началото е много по-интензивно и не стартира с лека хрема и кашлица, а с доста мощна адинамия, температура, главоболие. И едвам по-късно се появяват раздразнение на гърлото и кашлица и бронхити и пневмония като затруднения ", уточни специалистът.

Той изясни, че ползата към противогрипната ваксина се усилва всяка година, а опитите са и бройките им да се усилват.

" До Нова година сигурно всеки който желае и е над 65 година, ще може да се имунизира при персоналния си доктор. Гоним резултата да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични болести и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната зараза взема живота на 2000-3000 души от тези групи ", съобщи доцент Кунчев.

Той уточни, че към този момент са минали една-две талази на други респираторни инфекции, като уточни, че това е особено за сезона преди нормалната грипна зараза. Относно новите разновидности на COVID-19 доцент Кунчев уточни, че няма да по какъв начин се предвиждат.

" Една-две седмици имаше задържане на високи равнища, само че към този момент има спад на случаите. Под 400 души са тези, които са настанени в лечебни заведения, под 30 са тези в интензивните отделения – най-много по-възрастни хора. Така че за момента не съставлява необикновен проблем ", акцентира доцент Кунчев.

За болните от COVID-19 той напомни, че ограничавания към този момент не са нужни, само че въпреки всичко изолацията е по-добрият вид.

Иде ли ново заболяване от Китай?

Относно новите случаи на заболели в Китай от " недиагнистицирана пневмония " доцент Кунчев уточни, че ненапълно е станало ясно какво се случва там.

" Каквото и да се появи, рано или късно доближава на всички места по света. Наистина сме към този момент едно огромно село и със самолетите всичко се разнася за часове. На 13 имаше известие на китайската здравна комисия, че има завишение на заболяемостта от пневмония. През този сезон това не е особена изненада. Проблемът обаче е, че е при деца. Не е обиден цялостен Китай, популяризира се главно в две провинции. Колегите досега откриват обаче, че се популяризира коктейл от много разнообразни неща – микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси ", уточни Кунчев.

Той добави, че и Европейският център по надзор на болесттите към този момент не вижда нещо изключително притеснително.

" Няма нов и чужд вирус – това ненапълно ни успокоява. Не е и неприятно, че тези неща се чуват, тъй като демонстрират, че системата работи – в случай че нещо потегля, да се знае какво, да може да му се откри генетичния код и да се изработят ваксини. Обяснението на доста огромна част от сътрудниците е в изолацията поради COVID-19. Следващите десетина дни ще бъда основни – има ли нов извършител, какъв е той, или е просто обикновено сезонно заболяване ", разяснява основният държавен здравен контрольор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР