Прегръдките не само ни карат да се чувстваме по-добре; те

...
Прегръдките не само ни карат да се чувстваме по-добре; те
Коментари Харесай

Прегръдките са много полезни за емоционалното здраве

Прегръдките освен ни карат да се усещаме по-добре; те са доста потребни за здравето! Научете повече за смисъла на прегръдките.

Прегръдките са тип безсловесна връзка, която би трябвало да практикуваме по-често с най-близките ни хора.

И са извънредно потребни за прочувственото ни здраве.

Говорим за най-широко употребяваният жест по целия свят . Прегръдките не признават  език , просвета и вяра. Използваме ги освен между тях.

Животните също усещат прегръдките – контактът кожа с кожа е метод за връзка с членовете на „ стадото “. Този примитивен жест е израз на сигурност и непосредственост и заздравява връзките посред им.

Можем да кажем, че прегръдките, като форма на физическа непосредственост, са универсални. И всички приказваме на този прочувствен език по избран метод.

Нека да научим малко повече за него.

1.Физическата непосредственост е форма на израстване

Има разнообразни обятия, които без подозрение всеки от нас познава.

Прегръдките са значими, когато идват от хора, с които имаме положителна и взаимна връзка .

Докато физическата непосредственост с чужд постоянно се възприема като опасност.

Когато прегърнем някого или някой ни прегърне, това заздравява обществените ни връзки. Затова е толкоз „ здравословен “ източник за личностното ни развиване.

Винаги ценим независимостта си, опцията да се развием или пък да се насладим на момените ни на самотност. Но никой не може да отхвърли, че тези жестове ни карат да се усещаме добре.

В последна сметка живеем в общество и сме обществени персони. Затова се нуждаем от този език, който ни свързва с някого и нещо, като фамилията или групата ни с другари .

2.Мозъкът ни се нуждае от обятия, изключително в ранното ни детство

Децата , които постоянно са прегръщани и усещат топлината и обичта на родителите си от момента на раждането, израстват и се трансформират в зрели и прочувствено уравновесени персони .

Мозъкът узрява “отвътре на открито ” и “отзад напред. ”   Това значи, че структурите на мозъка, които изискват повече внимание при новородените са тези, свързани с страстите.

Когато бебето не усеща боязън, усеща се в сигурност и е непрекъснато обградено с любов,  структурите на мозъка като хипокампуса и амигдалата се развиват без съществуването на стрес, обвързван с чувството за изоставеност.

Прегръдките на родителите от раждането до 3 годишна възраст са извънредно значими за бъдещото ви прочувствено развиване .

3.Оставете прегръдките да приказват вместо вас, когато нямате думи

Вероятно сте живели с сътрудник , родственик или другар в избран стадий от живота си.

Понякога страстите ни вземат връх над нас. Например при спор с обичан човек можем да кажем несъзнателно нещо, с което да го нараним и за което по-късно да съжаляваме.

Когато знаем, че думите няма да ни оказват помощ в избрана обстановка и че сме объркали нещата, можем да оставим прегръдките да приказват вместо нас.

4.Всички знаем по какъв начин се прегръща, само че не постоянно го вършим

Има доста хора, които обичат да бъдат прегръщани, само че не постоянно поемат самодейност за това.

Причината може да се крие в свенливост, колебливост или неумение по какъв начин да разчупим леда, с цел да стартираме връзка, в която прегръдките няма да наподобяват необичайно.

За прегръдките важи едно просто предписание: в случай че ви харесват, в случай че се нуждаете от тях, в случай че ги желаете, тогава ги правете и вие .

Няма нищо по-хубаво от това да раздавате по пет обятия на ден!

Прегърнете родителите, колегата, децата или приятелите си, които са имали сложен ден и ги успокойте и накарайте да се усещат по-добре.

5.Прегръдките се грижат за прочувственото ви здраве

Прегръдките участват и в животинския свят. Въпреки че са много по-различни от тези сред хората. Например, животните не употребяват прегръдките за привет или при разлъка с някого.

Животните търсят непосредственост за подсилване на обществените си връзки.

Ние също би трябвало да ги използваме за тази цел. По този метод ще можем да успокоим доста от страховете си, да понижим напрежението и да направляваме тревогата си по-добре.

Прегръдката от човек, който обичаме ни оказва помощ да бъдем по-позитивни. С други думи оказва помощ ни да се насладим на живота си тук и в този момент и да победим страховете си .

В този миг за нас съществува единствено затвърждаването на връзката ни, а покачването на ендорфините и окситоцина по-късно единствено ускоряват чувството за този момент.

Направете прегръдките неизменима част от живота си!

Инфо: https://zdraveikrasota.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР