Преговорите за влизането на страната ни в Шенгенското пространство ще

...
Преговорите за влизането на страната ни в Шенгенското пространство ще
Коментари Харесай

Преговорите за Шенген - до последния момент

Преговорите за влизането на страната ни в Шенгенското пространство ще се водят до последния миг, съобщи пред български публицисти в Брюксел министър председателят Николай Денков.

Той взе участие в Европейския съвет – срещата на върха на Европейски Съюз.

„ Не зависи единствено от нас “, отговори той на въпрос дали това ще стане на сегашната среща на водачите, идната седмица или преди Нова година.

Денков е имал през вчерашния ден среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, австрийския канцлер Карл Нехамер и румънския президент Клаус Йоханис.

„ Това, което направихме, бе да разбираем, че за нас сухопътните граници са значими, да създадем едно предложение по какъв начин би могло да се подходи. Остава следваща полемика. Преговорите ще бъдат до последния ден “, сподели министър председателят.

И добави, че остава да се види и реакцията на другата страна.

Той обаче не знаеше дали е имало среща на 4 очи сред Фон дер Лайен и Нехамер. За нея заяви „ Политико “. Според изданието австрийският канцлер излязъл за малко от залата, където били останалите водачи, с цел да приказва с ръководителя на Европейска комисия точно за влизавето на България и Румъния в Шенген. В това време Европейският съвет утвърди 12-ия пакет наказания против Русия.

По въпроса за плануваните в бюджета на Европейски Съюз 2 милиарда евро за защита на външните граници Денков сподели, че сумата не е разрушена по обособени страни. Но добави, че сигурно част от тези средства ще бъдат ориентирани за техническо застраховане, за изпращане на спомагателни патрули от другите страни. Това има директно отношение към отбраната на нашите граници.

Актуализирането на бюджета на Европейски Съюз в средносрочен проект ще бъде прегледано на ексклузивен Европейски съвет. Той ще се състои евентуално в края на януари 2024 година, счита Денков.

Това се наложи поради опълчването на унгарския министър председател Виктор Орбан.

„ Да погледнем откъм хубавата страна. Останалите 26 страни са обединени към точна сметка, с ясни цели, с ясни суми. Затова решението бе, че сега продължаваме с тези калкулации и ще си създадем една спомагателна среща, с цел да вземем решение “, посочи българският министър-председател.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР