Преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)

...
Преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)
Коментари Харесай

САЩ признаха за застой в преговорите за ядреното споразумение с Иран

Преговорите за възобновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по нуклеарната стратегия на Иран са в застой, цитира Reuters думите на почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Според източника на организацията Вашингтон и Техеран не са съумели да реализират съглашение заради настояването на Иран за преустановяване на следствието на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за произхода на уранови частици в недекларирани нуклеарни уреди на страната. Представителят на американската администрация също означи, че на Общото заседание на Организация на обединените нации, на което участва президентът на ислямската република Ебрахим Раиси, " не се е случило нищо, което да демонстрира готовността на Иран да промени позицията си “.

Според източника на организацията Техеран се е обърнал към договарящите с молба да убедят МААЕ в нуждата от прекъсване на следствието. " Те желаят от нас и европейските страни да окажем напън върху МААЕ и нейния общоприет шеф [Рафаел Гроси] да затворят тези следствия, което ние няма да създадем “, увери източникът от Вашингтон.

МААЕ проверява няколко необявени обекта в Иран, в които са открити следи от уран. Изискването за даване на достъп на инспекторите на МААЕ до тези уреди се трансформира в едно от основните условия за възобновяване на иранската нуклеарна договорка. На 8 юни Съветът на МААЕ одобри резолюция, осъждаща Техеран за отхвърли да даде информация за произхода на нуклеарния материал, открит в оборудванията. За документа гласоподаваха 30 държави-членки на съвета. Русия и Китай се произнесоха против текста, а Индия, Либия и Пакистан се въздържаха.

На 10 септември външните министерства на Англия, Германия и Франция излязоха с изказване, в което дефинираха позицията на Иран по нуклеарната стратегия като несъвместима със отговорностите му и застрашаваща възобновяване на СВПД. Говорителят на иранското външно министерство Насър Канани Чафи означи, че европейската рецензия към позицията на Техеран е стъпка, която тласка към неуспех договарянията по нуклеарното съглашение.

СВПД беше подписан с Иран през 2015 година за превъзмогване на рецесията към нуклеарната стратегия на страната. Предходният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши през 2018 година да отдръпна страната от съглашение. Настоящият държавен глава на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е давал сигнали за готовността да върне Вашингтон в нуклеарната договорка. Русия, Англия, Германия, Китай, Съединени американски щати и Франция водят договаряния с Иран във Виена от април предходната година за възобновяване на СВПД в първичния му тип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР