Преговорите с Русия продължават, а Зеленски ще произнесе реч пред

...
Преговорите с Русия продължават, а Зеленски ще произнесе реч пред
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Киев твърди, че руски войници са унищожили лаборатория в „Чернобил“

Преговорите с Русия не престават, а Зеленски ще произнесе тирада пред НАТО в четвъртък
Руските войски, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са „ разграбили и унищожили “ лабораторията на обекта, настояват украински публични лица.

Държавната организация съобщи в обява във Фейсбук, че в лабораторията е имало „ високоактивни проби и мостри от радионуклиди, които през днешния ден са в ръцете на врага “.

Лабораторията, чието основаване е коствало към шест милиона евро, е съдържала и „ скъпо аналитично съоръжение “, което не е било налично другаде в Европа, съобщи организацията.

Чернобил - мястото на най-тежката нуклеарна повреда в света през 1986 година - не е работеща електроцентрала, само че към момента се нуждае от непрекъснат личен състав надзор.

Руснаците я превзеха в първите дни на войната предишния месец и държаха служащите там в продължение на седмици, преди някои от тях да бъдат освободени.

Бившата нуклеарна площадка продължава да буди огромно безпокойствие, а по-рано тази седмица Народното събрание на Украйна заяви, че наоколо до централата са избухнали горски пожари, които са били засечени на сателитни фотоси.

Властите обявиха, че няма нарушаване в радиационния декор.

Украинският президент Володимир Зеленски ще взе участие посредством видеоконферентна връзка в Срещата на върха на НАТО, която ще се организира в четвъртък, а  главната тематика ще бъде войната в Украйна.

По-рано във видеообръщение украинският водач съобщи, че макар компликациите, договарянията с Русия не престават. Той упрекна Русия, че пречи на евакуацията от Мариупол.

„ Продължаваме да работим на разнообразни равнища, с цел да насърчим Русия да се придвижи към мир и да постави завършек на тази брутална война. Украински представители вземат участие в договаряния, които се организират всеки ден. Много е мъчно, от време на време конфликтно. Но малко по малко вървим напред. Към днешна дата в Мариупол има към 100 000 души в безчовечен условия, изцяло блокирани, без храна, без вода, без медикаменти, подложени на непрекъснати обстрели и непрекъснати бомбардировки. Повече от седмица се опитваме да организираме постоянни филантропични коридори за мариуполци. И съвсем всички наши опити, за жалост, са осуетявани от съветските окупатори. Чрез обстрел или тенденциозен гнет ”, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР