Преговорите с Газпром“, за които говорих миналата седмица касаят настоящия

...
Преговорите с Газпром“, за които говорих миналата седмица касаят настоящия
Коментари Харесай

Христов: Танкерите с газ на Петков са 50% по-скъпи от цената по договора с „Газпром“

Преговорите с „ Газпром “, за които приказвах предходната седмица касаят сегашния контракт с компанията. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред публицисти.

По думите му в документа е посочено, че са контрактувани 3 милиарда куб. метра, от които страната ни е длъжна да заплати 80% или 2,4 милиарда куб. метра.

„ Използван е 1 милиарда кубични метра, което значи, че наложително отиваме на арбитраж с Русия и може да загубим огромна сума пари. Ако България не опита да получи контрактуваните количества, е застрашена от милиарди лв. наказания. “, изясни Христов.

„ Нещата са ясни - имаме контракт, който, в случай че не го осъществим, изискуем милиарди наказания. От друга страна по този контракт може да получим на ниска цена газ и ние това нещо го слагаме под подозрение дали да го употребяваме или не ", сподели Христов.

„ Цената на газа в границите на контракта е доста близка до цената на газа, който получаваме от Азербайджан. За съпоставяне цената на танкерите, които предходното държавно управление е договорило, дружно със слотовете и разтоварването е към 50% по-висока, от тази която може да договорим по настоящия контракт с „ Газпромекспорт “, изясни служебният министър.  

„ Едно е, когато „ Газпром “ приключи доставките и контракта. Относно арбитража - каква е вероятността да спечелим в случай, че редица страни в Европа са приели тази скица на заплащане и не престават да работят по нея “, сподели той.

Христов разяснява и обвиняванията, че щаба се е отказал от седемте танкера с полутечен газ, като страната ни е решила да вземе единствено един. По думите му не е имало свободни слотове, а тези за които приказват от „ Продължаваме промяната “, че са били вероятни, се оказало, че са за идната година и са налични единствено през медиатори.

„ Газ има, въпросът е на каква цена. Да правилно е, че този на „ Газпром “ е без различен като цена, само че ние не сме се фокусирали единствено на него. Водим договаряния и с Турция и със Саудитска Арабия и с доста други. Търсим най-хубавите предложения “, сподели той.

По думите на Румен Христов на този стадий работата по интерконектора върви по проект.

„ Има още доста работа да се свърши, графикът е сбит, само че няма отклоняване от него и няма закъснения. Следващата седмица ще имаме ясна визия дали нещата се случват или изоставят “, уточни той.  

„ Има работа с локалните управляващи. Следим нещата от близо “, съобщи още енергийният министър.

Христов разгласи, че е поканил идната седмица сътрудниците си от Гърция и Румъния, с цел да обсъдят по какъв начин взаимно да работят, с цел да завърши работата през септември, което ще разреши връз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР