Преговорите с ЕК продължават. Разговорите бяха много конкретни и ясни.

...
Преговорите с ЕК продължават. Разговорите бяха много конкретни и ясни.
Коментари Харесай

Василев: Да повишаваме зависимостта си от газ означава някой друг пуска и спира тока в държавата

Преговорите с Европейска комисия не престават . Разговорите бяха доста съответни и ясни. Да покачваме зависимостта си от газ значи някой различен пуска и стопира тока в страната. Не можем да сменяем самостоятелен български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник. Това съобщи финансовият министър Асен Василев по време на блиц контрола в Народното събрание.

" От тази позиция, построяването на парогазова централа е изцяло нецелесъобразно. Европейска комисия одобри това и сложи въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, с цел да се понижи зависимостта от въглищата като сила. Това, до което достигнахме, е композиция на утилизация на боклуци, вместо завода за отпадък да е в центъра на Софи,я по най-висока технология може да е в Маришкия басейн ", предвижда Василев.

" Когато приказваме за батерийния комплекс, това идва с локално произвеждане. Тъй като това е доста сериозен потенциал, това локално произвеждане, комбинирайки разнообразни фондове, може да бъде заложено в Маришкия басейн, с цел да има гладко прекачване на работни места, високоплатени, от съществуващите мощности към това произвеждане. Там би трябвало да се развива огромна индустриална зона, това би било първа стъпка в това развиване ", уточни той.

По думите му, по този начин могат да се реализиран задачите за зелена сила с базови мощности с спомагателна непоклатимост, без това да постанова стремително затваряне на мините в комплекса така и така да накърнява опцията за високо платени работни места в района . " Имаме съответен ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания, вместо да затваряме съответни мощности или мини, можем да създадем смесен метод за тази цел ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР