Преговорите с Албания и Северна Македония за присъединяване към Европейския

...
Преговорите с Албания и Северна Македония за присъединяване към Европейския
Коментари Харесай

НИТО ДУМА ЗА БЪЛГАРИЯ: Брюксел започна преговори за присъединяване на РСМ към ЕС

Преговорите с Албания и Северна Македония за присъединение към Европейския съюз започнаха в Брюксел. Разговорите стартираха без да бъде коментирана позицията на България и ветото по отношение на РСМ.

" Гражданите на двете страни го заслужават ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция с министър-председателите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Димитър Ковачевски.

Ковачевски от своя страна акцентира, че страната му е подготвена да се причисли към Европейски Съюз и би желала " да се трансформира в позитивен образец за ранна интеграция в Европейския съюз ", сходно на това, както беше интегрирана в НАТО. Албанският министър председател благодари на фон дер Лайен, както и на някогашния канцлер на Германия Ангела Меркел.

Междувременно висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел назова началото на договарянията с двете страни " огромен пробив ", който ще има последствия освен за самите тях, само че и за Западните Балкани и Европейски Съюз като цяло. Той напомни, че Скопие получи статут на претендент преди 17 години, от този момент е свършена доста работа.

„ Живеем във времена на огромни геополитически промени, тектонични промени... Без подозрение ние сме на кръстопътя на историята и сме очевидци на промени в нашата геостратегическа среда, а вие сте част от нея “, сподели Борел. Той акцентира, че европейците могат единствено „ да вървят напред дружно посредством цялостното консолидиране на Западните Балкани “ в Европейски Съюз, който не би бил цялостен без тях.

Северна Македония получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз през 2005 година, Албания през 2014 година Преговорите за участие в Европейски Съюз не престават дълго време, страните разискват 35 разнообразни набора от тематики от екологичното право до битката с корупцията.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР