Преговорите по сделката продължаваха от месеци и бяха близо до

...
Преговорите по сделката продължаваха от месеци и бяха близо до
Коментари Харесай

Тръмп блокира придобиването на Qualcomm от Broadcom

Преговорите по договорката продължаваха от месеци и бяха покрай реализиране на единодушие.

© Mike Blake Още по тематиката
Съединени американски щати виждат риск за националната сигурност от договорката на Qualcomm и Broadcom

Потенциалната договорка сред Qualcomm и Broadcom се проверява от профилиран междуведомствен орган в Съединени американски щати
8 мар 2018
Qualcomm купува NXP Semiconductors за 44 милиарда $

Така производителят на чипове се пробва да избегне личното си придобиване от Broadcom
21 фев 2018
Broadcom покачва офертата си за Qualcomm до 120 милиарда $

Надеждата на американската компания е да се стигне до договорка
5 фев 2018 Документ
Блокирани покупко-продажби от администрацията на Тръмп
Американската администрация блокира договорката сред Qualcomm и Broadcom под претекст, че придобиването на стойност 117 милиарда $ съставлява евентуална опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, оповестява Bloomberg.

Сделката сред Qualcomm и Broadcom е последната от поредност покупко-продажби, най-вече с присъединяване на китайски компании, които биват блокирани вследствие на възбрана от страна на американския президент. Придобиването на стойност 117 милиарда $ обаче е първото с сходен размер и такава значителност (виж прикачения файл), което свидетелства за преднамерено засилена интервенция на страната в другояче " пазарната стопанска система " на Съединени американски щати.

Американският президент е взел решението си на база рекомендация, направена от Комитета за задгранични вложения на Съединени американски щати – регулаторен орган, който сформира мнения за покупко-продажбите с задгранични компании. Според възбраната двете компании би трябвало неотложно да прекратят всевъзможни договаряния по договорката, а от Qualcomm би трябвало да продължат със събранието на акционерите съгласно постоянния му дневен ред.

Спекулативни аргументи

Блокирането на договорка с сходен размер под претекст, че съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, е привидната причина за решението на Тръмп и Комитета за задгранични вложения, написа CNBC. С оглед на обстоятелството, че Broadcom е основана в Сингапур и възнамерява последователно да се реалокира в Съединени американски щати, където се намират по-голямата част от интервенциите на компанията, " опасност за националната сигурност " наподобява много пресилено.

" Сценарият, който евентуално сформират, е, че поради бизнес практиките на Broadcom, те ще понижат доста вложенията, изключително в създаването на 5G мобилната мрежа, отслабвайки Qualcomm, както и позициите на Съединени американски щати в бранша, което ще разреши на китайската компания Huawei да поеме водачеството ", изяснява Стейси Расгон, анализатор към Bernstein.

Доказателство за това съставлява и писмо до Qualcomm от Министерството на финансите, в което се загатва че държавното управление на Съединени американски щати се доверява на компанията и се цитира Huawei като конкурентна опасност за развиването на 5G мрежата, телекомуникационен стандарт, който ще разреши по-бърз транспорт на данни.

За договорката

Сделката сред Qualcomm, която се проточва от месеци, мина през доста промени и взаимни отстъпки преди да получи действителни шансове за утвърждение и от двете страни. След като през ноември производителят на мобилни процесори Qualcomm отхвърли офертата от 103 милиарда $ за придобиване от производителя на информационни чипове Broadcom с обяснението, че е ниска – при започване на февруари сингапурската компания приготви ново предложение в размер на 117 милиарда $. По този метод от Broadcom целяха да усилят натиска върху Qualcomm, с цел да се включи още веднъж в договарянията за придобиване.

Наред с това от Broadcom трансформираха първичните си изискванията, които предвиждаха замяна на всичките 11 члена на управителния съвет на Qualcomm, до подмяната на 6 или задоволително, с цел да си обезпечат ръководещо болшинство. В резултат на това договорката беше извънредно покрай утвърждение, като оставаше да бъде гласувана на събранието на акционерите на Qualcomm.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР