Преговорите между лидерите на САЩ и Китай, които се проведоха

...
Преговорите между лидерите на САЩ и Китай, които се проведоха
Коментари Харесай

Президентът Си Дзинпин се среща с Байдън, за да измери температурата

Преговорите сред водачите на Съединени американски щати и Китай, които се организираха в Сан Франциско, бяха подготвяни в продължение на доста месеци. В общественото пространство се сътвори усещането, че срещата на АТИС ще стане надали не съдбоносна за целия Индо-Тихоокеански район. Резултатите обаче не са изключително впечатляващи.

От самото начало срещата на върха на АТИС беше много необичайно представление.

Тази година той се организира в съвсем най-проблемния мегаполис в Съединени американски щати – Сан Франциско, който е цялостен с бездомници и наркомани. Равнището на престъпността там е отвън всевъзможни ранглисти, кражбите от магазини са дефакто декриминализирани, а уличните банди провеждат цели набези на търговски центрове.

Законопослушната междинна класа и дребният бизнес всеобщо напущат този „ демократичен парадайс “. От началото на пандемията потреблението на публичния превоз в Сан Франциско е спаднало с две трети, както и интензивността на мобилните телефоннии диалози.

Центърът на града наподобява на „ зомбиленд ” - закрити с дъски витрини на тогавашни влиятелни бутици и палаткови лагери на наркомани, умиращи от свръхдозировки.

Китайската преса се подигра на град Сан Франциско - спрямо някакъв си Шанхай наподобява доста тъпо.

Калифорнийските управляващи се пробваха авансово да „ изчистят “ града от бездомниците. Вярно, това провокира единствено отвращение измежду локалните поданици, тъй като това се прави единствено в името на чужденците. И откакто си отидат, в града отново ще се върнат лагерите, наркоманите и престъпността.

Но даже и с това не беше допустимо да се оправят. Затова целият център беше блокиран с барикади, с цел да се избегнат проблеми с улични банди или протестиращи. Последните се събраха доста, като измежду тях имаше съперници на Китай, зелени и последователи на Палестина. Но всички те остро подлагаха на критика политиката на американския президент.

Срещата сред Джо Байдън и Си Дзинпин се организира в имение, както се споделя, „ с история “. Построено е при започване на 20-ти век с пари от добива на злато, който тогава е бил осъществяван от китайски служащи, доведени в Калифорния. Те работеха при безчовечен условия и бяха подложени на ужасна дискриминация. Това място очевидно не е определено инцидентно и е опит на американската страна да покаже мощ и да окаже честен напън върху китайската делегация.

Срещата продължи повече от два часа. В същото време имаше прекалено много въпроси за разискване.

Основното, от което се интересуваха Съединени американски щати, беше помощта на Китай за разрешаване на рецесията с опиоидите. От свръхдоза на опиати умират към 100 000 американци всяка година. А суровините за производството на опиати идват основно от Поднебесната империя и китайските управляващи могат да блокират тези потоци, като нарушат логистиката на наркокартелите.

Но в отговор Китай упорства за облекчение на глобите против силите за сигурност, които Съединени американски щати упрекват в нарушение на правата на уйгурите.

В подтекста на зеления дневен ред двете страни се съгласиха да одобряват резолюция, призоваваща за утрояване на каузи на възобновимата сила до 2035 година, както и за понижаване на излъчванията на метан. Но това е единствено алегорична декларация под формата на рекомендация и нищо повече.

Приблизително по същия метод беше разисквано и регулирането на региона на изкуствения разсъдък. Може да се реализиран съглашения за закъснение на развиването на AI дроновете, още веднъж без строги условия и условия.

Китайската страна се интересуваше повече от въпроса за вложенията - не на вятъра Си Дзинпин взе със себе си огромна делегация от предприемачи.

Китайската стопанска система е тясно обвързвана с американската, а моментите на рецесия в Съединените щати отекват и в Средищното кралство. Проблемите на ипотечния пазар, както и тези с банките, доведоха до отрицателни последствия и от двете страни на Тихия океан. Няколко огромни китайски разработчици неотдавна банкрутираха.

Ситуацията с вложенията също е сложна: в случай че преди 1-2 години чистият приток на задгранични вложения в китайската стопанска система непрекъснато надвишаваше 100 милиарда $, в този момент той стана негативен за първи път от 25 години.

Настоящите санкционни войни и стягането на гайки в Съединени американски щати против китайските банки и софтуерни компании оказват въздействие.

Общият декор обаче не беше доста удобен за реализиране на стопански пробиви.

Ден след срещата сред Байдън и Си Дзинпин започнаха да се ползват нови, още по-строги наказания върху износа на чипове за Китай. Съединените щати гледат на тази област като на въпрос на националната сигурност и се пробват по всевъзможен метод да забавят софтуерния напредък в Китай, с цел да не изостават от научната конкуренция.

Въпросът за Тайван стои настрана.

Не на вятъра на срещата на водачите на двете страни тематиката за вероятен спор към стратегически значимия остров към този момент беше директно разисквана.

През януари в Тайван предстоят избори, които могат да бъдат избрани единствено като съдбоносни. Победа на обединените от Съединени американски щати сили може да докара до по-нататъшна военна ескалация и опасност от огромен конфликт. Успехът на прокитайските партии ще разреши на Пекин да стартира да интегрира острова срещу волята на Вашингтон.

Пристигането на Си Дзинпин в Съединените щати е доста значимо единствено по себе си.

Това е първото посещаване на китайски водач в Америка от шест години насам. Последният път, когато посети резиденцията Мар-а-Лаго, беше да поддържа връзка с Доналд Тръмп. Тези времена могат да се нарекат в действителност тревопасни - връзките сред Съединените щати и Китай към момента бяха много постоянни. Въпреки че точно при Тръмп те започнаха бързо да се утежняват с началото на комерсиалните войни.

Сега срещата с Байдън се организира тъкмо една година преди изборите. Това е опция за китайския водач да мери температурата в американската политика и да обясни за себе си накъде ще вървят Съединените щати. В последна сметка позицията на Байдън в този момент е по-несигурна от всеки път. Анкета след анкета демонстрират - той губи от главния си конкурент Тръмп.

Освен това преднината на Тръмп единствено нараства с времето.

Електоралните модели демонстрират, че в случай че президентските избори се проведат на следващия ден, Тръмп ще получи повече от 290 електори (270 са задоволителни за победа) и ще завоюва елементарно. На този декор Байдън наподобява същинско „ куцо пате “ – с интернационалните рецесии, които не е в положение да позволи. И с идни избори, които Байдън може да загуби.

Ако Тръмп се върне на власт през ноември 2024 година, връзките сред Съединени американски щати и Китай не ги чака нищо положително.

За Тръмп Поднебесната империя е главният геополитически противник на Америка. Той може по някакъв метод да реализира съглашение с Русия за Украйна и да провежда деескалация в Близкия изток. Но всичко това е единствено с цел да се концентрира върху борбата с Китай. И то на всички фронтове – от комерсиалния до военния.

Сегашната среща сред Байдън и Си Дзинпин е опит най-малко съществено да се спогодят за нещо, доколкото е допустимо. Но приключи с цялостно крушение - към този момент има прекалено много фундаментални несъгласия, а антикитайското лоби във Вашингтон е прекомерно мощно, с цел да разреши на Байдън да направи действителни отстъпки.

Много звук за нищо - тази класическа американска фраза може да се употребява за оценка на изхода от договарянията, ползата към които се подхранваше толкоз дълго.

Изявлението на Байдън след договарянията с следващата засегнатост към китайския водач, който той още веднъж назова „ деспот “, единствено въплъщава действителния неуспех на договарянията. Една сполучлива среща на върха сигурно нямаше да приключи с такава скандална нотка.

Тенденцията към усилване на борбата не е изчезнала – тя ще продължи. Януарските избори в Тайван явно ще завършат с огромна интернационална рецесия. След това Америка ще се потопи в своя избирателен цикъл, който може да приключи с допустима победа за републиканците и твърдите съперници на Китай.

Така че настоящето посещаване на Си Дзинпин в Съединените щати може да се окаже и последното му.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР