Преговорите между и България да се водят на равноправна основа

...
Преговорите между и България да се водят на равноправна основа
Коментари Харесай

Манифест за европейското бъдеще на Северна Македония приеха учени и духовници

Преговорите сред и България да се водят на равноправна основа и при ценене на интернационалното право, без никакви условия от едната или от другата страна. Да се зачита достолепието на македонския народ, приканиха в собствен манифест Македонската академия на науката и изкуствата, Македонската православна черква – Охридска архиепископия и университетът „ Свети Свети Кирил и Методий “ в Скопие.
В него те показват угриженост за изхода от събитията, свързани с европейската интеграция на Северна Македония, както и от „ неуместните претенции на Република България “, написа БГНЕС.
 Зоран Заев за България: Трябва да си дадем късмет, тъй като сме съседи и другари Зоран Заев за България: Трябва да си дадем късмет, тъй като сме съседи и другари
" Очаквам другарска България да направи крачка напред ", сподели през днешния ден министър председателят Зоран Заев от Щип, осведоми БГНЕС. Той съжалява, че съвмес...
Трите институции декларират, че страната е изпълнила всички нужни условия за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз. Те предизвикват „ президента, Народното събрание, министър-председателя, печатните и електронните издания, научните и културните институции и сдружения, министерствата на образованието и науката, на културата и на външните работи, парламентарните и извънпарламентарните партии и всички жители на Македония “ да се зачитат безусловно познанията на македонските обществени, филантропични и културни науки по отношение на автохтонността на македонския народ и неговата историческа, езикова, културна и религиозна последователност.
В публикувания Манифест се приканва да се зачитат освен обективните обстоятелства и научни причини, само че и „ комплексната интерпретация на историческите обстоятелства, събития и персони “. Според създателите на текста, македонският език и неговите диалекти имат своя лична „ пространствена последователност “, което значи, че македонските диалекти съществуват и оттатък границите на днешна Македония. Той има и своята „ времева последователност “, т.е. македонският език съществува от епохи.
Македонската еднаквост има своята легитимност, с помощта на вековните обичаи, предания, традиции, групова памет, нрав, език, артикулирано осъзнаване на етнокултурната уникалност, груповата целокупност, зачитането на обичайните религиозни институции и разказа за принадлежност към избран географски и исторически регион, написа още в Манифеста.
Споделените места в паметта на Балканите и Средиземноморието допускат приобщаване, а не „ извънредно заграбване на история и обичаи, допускат интелектуална независимост, а не послушание на анахронични исторически стандарти и илюзии, на културна и историческа надмощие “. Авторите на Манифеста акцентират, че историческата истина не е политическа доктрина, а диалогична категория с доста измерения, която се преценява с гледната точка и националните ползи на всяка страна, в това число и на Република Македония.
 Коста Филипов: Върнаха се страховете на тези в Северна Македония, които се усещат българи Коста Филипов: Върнаха се страховете на тези в Северна Македония, които се усещат българи
" Създадената обстановка още веднъж върна страховете на тези жители на Северна Македония, които се усещат като българи. Тези страхове все...
Във връзка с това те приканват процесът на евроинтеграцията на Македония да продължи в духа на взаимното признание и почитание към положените старания за извършване на критериите. В договарянията да се ползват интернационалните конвенции и декларация на Организация на обединените нации за правото на самоопределяне и за човешки права и свободи.
Да се почита абсолютно свободно изразената воля на македонския народ, неговата етническа и духовна самородност и да не се основава конфликтна обстановка в страната, а да бъде непокътнат мирът и свободното развиване, които допускат разцвет, опция, народна власт и заслужен живот, молят още ръководителите на трите македонски институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР