Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще продължат, ако има извинение

...
Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще продължат, ако има извинение
Коментари Харесай

Едно напред, две назад: Преговорите продължат, ако има извинение

Преговорите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще продължат, в случай че има опрощение към претендента за министър председател Мария Габриел. Условието сложи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов тази заран.

От ПП-ДБ отхвърлиха коментар дали договарянията не престават. Според ген. Атанас Атанасов без значение от страстите, няма потребност от избори. Опозицията резервира позицията си, че би трябвало да се отива на нови парламентарни избори и, че 49-ото Народно събрание е изчерпано. Делян Пеевски упрекна за всичко съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов.

Ето какво стана през днешния ден, хронологията наблюдава парламентарният кореспондент на БГНЕС:

Точно в 8.00 часа в трите национални малките екрани изявленията едновременно дадоха министър председателят в оставка акад. Николай Денков, Христо Иванов и Кирил Петков.

Николай Денков: Нека Мария Габриел потвърди, че е самостоятелна

Единственият метод да се търси положително решение е да се върнем на масата на договарянията, съобщи министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и посочи, че все пак има доверие на Габриел.

Кирил Петков: ГЕРБ направиха политическа машинация

Това, което през вчерашния ден се случи, беше невиждано. Политическа машинация. В листата на Мария Габриел имаше хора, които не знаеха, че са в него, съобщи Петков. Според него промяната в службите е една от тематиките, които са " обърнали каруцата ".

Второто нещо беше предлагането на Христо Иванов за следствената загадка, съобщи Петков.

Бойко Борисов: Има път обратно. ПП-ДБ да се извинят

Искаме да има държавно управление, въпросът е по какъв начин да вземем завоя след изказаното и от двете страни. ПП-ДБ незабавно да се извиняват и на ГЕРБ, само че на първо място на Мария Габриел, водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание.

Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, заяви той.

Единственият спор беше министър Тагарев. А за енергетиката, те одобриха Жечо Станков, само че за БЕХ да стане Румен Радев, разясни Борисов.

Лъжите и спекулациите би трябвало да спрат, съобщи Борисов в отговор на въпрос на медия. Не съм юрист на Движение за права и свободи и няма да разясня дружбата им с ПП-ДБ.

Дружбата на ПП-ДБ с Движение за права и свободи е доста по-голяма в сравнение с нашата, тъй като ние с Движение за права и свободи водиме война в смесените региони, сподели Борисов.

ПП-ДБ незабавно да се извиняват и на ГЕРБ, само че на първо място на Мария Габриел, повтори Борисов и сподели, че има път обратно и сядане още веднъж на масата за договарянията, само че той минава през опрощение персонално към Габриел и след тежък диалог с партията.

Делян Пеевски: Всичко го прави Христо Иванов

Христо Иванов вижда, че не може да овладее правосъдната власт и желае избори. Неговите сътрудници да се разсънят и да му кажат да си седне на столчето и да не бута България към избори, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски пред медиите в Народното събрание.

Текстът, за който се приказва, персонално сме го написали с моя другар Кирил Петков, съгласували сме го с ГЕРБ. Петков го удостовери, Движение за права и свободи не е тематика. Точките са службите и следствената загадка.

Той бе безапелационен, че отказ не може да се прави. Има мандат с Мария Габриел министър председател.

“Даваме си сметка, че обществото не желае изброи. Готов съм да седна на масата на договарянията, ще приказвам и с сътрудниците ”, съобщи съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

Той разяснява, че няма по какъв начин мандатът, който Мария Габриел е върнала на Румен Радев да се счита за изпълнен, в случай че няма единодушие от половината хора, посочени за министри. „ Защо се бърза за 24 часа при изискване, че имаме една седмица “, попита още веднъж Атанасов.

В същото време Националният съвет на Политическа партия Зелено придвижване, част от обединението ПП-ДБ, заяви, че поддържа решението на Националното заседание на партията от 2021 година, че няма да поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ.

" Силно сме обезпокоени от цялостното отменяне на Тодор Тагарев като претендент за министър на защитата по време на преговорния развой, отхвърли на ГЕРБ от фиксиране на периоди за промени в службите и правосъдната власт и пълзящата путинизация на българскота политика. Политическа партия Зелено придвижване ще поддържа проекто-кабинет единствено при ясни гаранции за антикорупционна и природозащитна политика ", споделят от групировката, част от ПП-ДБ.

Корнелия Нинова: ПП-ДБ удариха дъното

Ако ПП-ДБ още веднъж клекнат, ще ударят дъното на политическия морал. 49-ят парламент е привършен, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя бе безапелационна, че вид за друго държавно управление в границите на сегашния парламент няма.

Разговори за втори мандат с ПП-ДБ левицата не е водила, съобщи Нинова в отговор на въпрос на БГНЕС. ПП-ДБ прегърнаха мафията, изпраха Борисов. Удариха дъното, повтори тя.

" Възраждане " няма да поддържат кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ

“Не би трябвало да бъде формиран кабинет от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ние ще гласуваме “против ”, съобщи водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

Той дефинира дейностите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като цирк и посочи, че само ще бъде реализирана по-ниска изборна интензивност. “ПП-ДБ нарекоха Мария Габриел " красивото лице на мафията ", в този момент още веднъж ще договарят с красивото лице на мафията, ГЕРБ ги употребява като прахуляк за пране ”, разяснява водачът партията. Според Костадинов изходът е единствено в нови избори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР