Преговорите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединяването на Швеция

...
Преговорите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединяването на Швеция
Коментари Харесай

Турция преустанови преговорите на Швеция и Финландия за НАТО

Преговорите сред Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, които бяха планувани за февруари, бяха отсрочени. Дипломатически източник в Анкара заяви за ТАСС във вторник.
" Планираните за февруари диалози с Швеция и Финландия в границите на тристранния механизъм за присъединението им към НАТО бяха отсрочени ", съобщи източникът.

Вестник " Сабах " заяви, че тристранните договаряния са били прекъснати за неопределен срок. Освен това финландският министър на външните работи Пекка Хаависто допусна, че договарянията на Швеция и Финландия с Турция за присъединение към Северноатлантическия алианс ще бъдат прекратени за няколко седмици.
В събота Расмус Палудан, водач на дясноекстремистката твърдолинейна партия " Расмус Палудан ", провежда протест пред турското посолство в Стокхолм, на който обществено изгори Корана. В речта си той разкритикува НАТО, Турция и нейния президент Тайип Ердоган и сподели подигравка на пророка Мохамед. В понеделник Ердоган съобщи, че Швеция не би трябвало да чака поддръжката на Анкара за кандидатурата си за участие в НАТО след антитурските дейности в Стокхолм. По-рано турските външни министри и министрите на защитата Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар показаха сходни усеща.
Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединение към Северноатлантическия алианс през май 2022 година, само че процесът на присъединение беше блокиран от Турция, която изиска от тях да разгласят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лицата, упрекнати в тероризъм или присъединяване в опита за прелом през 2016 година На 28 юни Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, тогавашният шведски министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг организираха диалози в Мадрид преди срещата на върха на НАТО. Подписан е меморандум, който разрешава на Стокхолм и Хелзинки да се причислят към НАТО.

Анкара към този момент съобщи, че меморандумът не е финален и турският парламент може да не го утвърди, в случай че двете страни не изпълнят отговорностите си за битка с терористичните организации, залегнали в него.
 
 
24 Яну 2023236724 Яну 202313124 Яну 2023157424 Яну 202357724 Яну 2023150324 Яну 20232119КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023223811 Яну 2023156223 Яну 2023135328 Дек 20221086
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР