Преговори за присъединяване на България и още няколко държави планира

...
Преговори за присъединяване на България и още няколко държави планира
Коментари Харесай

“Ройтерс”: ОИСР започва преговори за членство на България

Преговори за присъединение на България и още няколко страни възнамерява да стартира Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), оповестяват от организация “Ройтерс”.

Според източници на медията процесът ще стартира още за Аржентина, Перу, Румъния, Хърватия и Бразилия.

Информацията в началото се появи в бразилския вестник Valor. От Организацията за икономическо сътрудничество и раз отхвърлиха коментар. Информацията не е доказана и от Министерството на стопанската система на Бразилия.

" Приветстваме решението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да стартира договаряния за участие с България, Хърватия, Румъния, Аржентина, Бразилия и Перу. Добра вест за европейските страни, добра вест за Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", написа Домбровскис в Twitter, като на собствен ред цитира Матиас Корман от организацията.

Членството в основаната в Париж организация на най-развитите стопански системи в света към този миг е от три до пет години. Другите утвърдени да стартират договаряния за присъединение са Бразилия, Аржентина, Перу, Румъния и Хърватия, добавя " Ройтерс ".

България от години работи с Организацията за икономическо сътрудничество и раз за покриване на условията за участие и е обект на десетки отчети, инспекции и оценки.

Между 1994 и 2018 година организацията одобри всички някогашни комунистически страни в балтийския регион и Централна Европа. В случая с България и Хърватия се разяснява, че участието би се отразило добре и на репутацията на тези страни пред вложителите, както и за приемането им в еврозоната. Но това не е изискване за приемане на еврото, защото страни като Унгария, Чехия и Полша не бързат да заменят националните си валути, само че са в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, предава " Дневник ".

Още няма публични реакции от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Бразилия, чият окандидатура до момента бе спирана от страни като Франция, недоволни от екополитиката на президента Жаир Болсонаро и последствията от нея за джунглата на река Амазонка.

В организацията, зародила през 1948 година със задача да ръководи в Европа проекта " Маршал ", членуват 37 страни: Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Чили, Колумбия, Чешка република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Корея, Латвия, Литва, Люксембург, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словашка република, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Обединеното Кралство, Съединените Американски Щати. Коста Рика е публично поканена да стане 38-ят член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и сега е в развой на присъединение.

България е една от шестте други страни, които са изразили интерес да стартират развой на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Управителният съвет на организацията преглежда тези претенции. България си сътрудничи с Организацията за икономическо сътрудничество и раз посредством тематични начинания и характерна за страната стратегия от началото на 90-те години. България е дейна в районната стратегия за Югоизточна Европа и взе участие в системи за статистическа и осведомителна отчетност, сравнителни разбори, изявления и обзор на политики.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР