Преговори за договор: Стачката на UAW поставя отново на фокус четиридневната работна седмица

...
Когато Обединените автомобилни работници свикаха стачка миналата седмица срещу General
Коментари Харесай

Когато Обединените автомобилни работници свикаха стачка миналата седмица срещу General Motors, Ford и Stellantis, едно от техните искания се съсредоточи върху идея, циркулираща в периферията на кръговете за трудова реформа.

В допълнение към призивите за 36% увеличение на заплатите и повишена сигурност на работните места, членовете на синдикатите искат 32-часова, четиридневна работна седмица без съкращения на заплатите.

Предложенията за съкращаване на работната седмица придобиха популярност през последните години, като гъвкавостта на дистанционната работа в ерата на пандемията подхранва много от тези обаждания. Ускоряващото се използване на изкуствен интелект на работното място също накара някои работници да се съмняват в необходимостта от 40-часова работна седмица.

Сенатор Бърни Сандърс отдавна е ярък привърженик на съкратената работна седмица.

„Гледаме към експлозия в тази страна на изкуствен интелект и роботика. А това означава, че средният работник ще бъде много по-продуктивен“, каза Vermont Independent пред Джейк Тапър от CNN в неделя. „Въпросът като нация, който трябва да си зададем е: Кой ще спечели от тази производителност? Трябва да започнем сериозна дискусия - и UAW прави това - за значително намаляване на работната седмица.

Няколко страни проведоха изпитания на четиридневни работни седмици, като най-големият се проведе в Обединеното кралство миналата година. Изследването продължи шест месеца и обхвана около 2900 работници в 61 компании. Участниците съобщават за по-добър сън, повече време, прекарано с децата си и по-ниски нива на прегаряне.

„Би било изключително нещо да видим хората да имат повече време да прекарват с децата си, със семействата си, да могат да извършват повече културни дейности, да получат по-добро образование“, каза Сандърс. „Хората в Америка са стресирани поради дузина различни причини и това е една от причините, поради които продължителността на живота в нашата страна всъщност намалява.“

Отделно проучване, проведено в Исландия между 2015 г. и 2019 г., установи, че намаляването на броя на работните дни в седмицата не намалява производителността. Подобна програма в Съединените щати и Канада, съставена от десетки фирми, установи, че нито една от компаниите не е планирала да се върне към петдневния стандарт след края на опита.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР