Преговори с производители за закупуване на самолети за гасене на

...
Преговори с производители за закупуване на самолети за гасене на
Коментари Харесай

ЕС се запасява с още самолети за гасене на пожари

Преговори с производители за закупуване на самолети за гасене на пожари води Европейския съюз. Целта е да се бори с покачвания риск от тежки горски пожари като тези, които бушуват в Южна Европа, заяви ръководителят на отдела за ръководство на рецесии на блока пред " Ройтерс ", циирана от Dnes.bg.

Понастоящем ресурсите на Европейски Съюз за изключителни обстановки включват съгласуване и финансиране на разполагането на 12 самолета за гасене на пожари и един хеликоптер, обединени от страните от Европейски Съюз. Но защото се чака настояванията за незабавни дейности да набъбнат заради изменението на климата, Европейски Съюз възнамерява да влага в самолети за реагиране при рецесии, съобщи комисарят на Европейски Съюз по ръководство на рецесии Янез Ленарчич.

" Технически тези самолети ще бъдат закупени от страните членки, само че ще бъдат 100% финансирани от Европейския съюз ", сподели Ленарчич.

Ленарчич отхвърли да назове имената на участващите компании, защото договорите към момента не са подписани, само че съобщи, че се възнамерява да се възобнови производството на самолети-амфибии, които загребват вода за гасене на пожари.

В понеделник хиляди пожарникари в Южна Европа се бориха със стотици горски пожари в страни като Португалия, Испания и Франция на фона на мощната гореща вълна, която аргументи стотици смъртни случаи.

Тъй като климатичните промени усилват пожароопасността - горещините и сухите условия, които значат, че пожарите могат да се популяризират по-бързо и да горят по-дълго, откакто се възпламенят - от ден на ден страни желаят незабавна помощ за справяне с пламъците.

Тази година Европейски Съюз към този момент е получил пет молби за помощ. Тъй като Средиземноморието към момента не е минало половината от типичния за него пожароопасен сезон от юни до септември, Ленарчич съобщи, че Европа е изправена пред мъчно лято. Миналата година Европейски Съюз получи девет молби за помощ.

Този месец Европейски Съюз изпрати самолети за гасене на пожари в страни като Португалия, Франция и Словения, като употребява запас от самолети на страни като Хърватия, Франция и Испания. Той също по този начин разположи 200 европейски пожарникари в Гърция, с цел да поддържат локалните екипи.

Страните от Европейски Съюз дават отговор за предотвратяването на горските пожари и реагирането на тях и желаят помощ от Европейски Съюз единствено когато имат потребност от поддръжка.

Миналата година беше вторият най-лош сезон на горски пожари в блока. Изгоряха над половин милион хектара спрямо над един милион хектара през 2017 година, която беше най-лошата година в историята. Тази година единствено в Испания към този момент са изгорели над 70 000 хектара, което е най-високият брой за последното десетилетие, съгласно данни на испанското държавно управление.

Бюджетът на Европейски Съюз за гражданска отбрана, който оказва помощ на страните да влагат в предотвратяването и реагирането на рецесии, е бил към 900 млн. евро през 2021 година

" В близко бъдеще той ще би трябвало да бъде в допълнение укрепен ", сподели Ленарчич, акцентирайки увеличението на броя на настояванията за помощ при изключителни обстановки, свързани с климата, наред с други рецесии като пандемията COVID-19 и войната в Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР