Преговарящите за съставянето на правителство партии се обединиха около мащабна

...
Преговарящите за съставянето на правителство партии се обединиха около мащабна
Коментари Харесай

Армията: позеленена, без хартия, модерно въоръжена и добре платена

Преговарящите за съставянето на държавно управление партии се сплотиха към огромна стратегия за развиването на армията, която ще изисква съществено финансиране и ясни и точни планове.

Преговорите за националната сигурност минават без съществени разминавания и радикални оферти, които биха стресирали бранша.

Основните набелязани цели на идващото ръководство са обзор и усъвършенстване на бранша, съществено модернизиране на въоръжените сили, усилване на присъединяване ни в НАТО и Европейски Съюз и реализирането на " зелени " политики в армията.

Партиите регистрираха съвсем 90% съвпадане във вижданията си и надали този бранш може да спъне образуването на кабинет.

Дебатът минава без авангардни хрумвания като връщането на наложителната казарма. Потвърдена е изрично и евроатланатическата ориентировка на България.

Призив за натурализъм

Тодор Тагарев от " Продължаваме промяната " прикани за реалистичност на проектите във въоръжените сили, с цел да не продължи досегашната процедура те да остават единствено на хартия.

Спечелилата изборите партия вижда присъединяване на българската промишленост в модернизацията на армията в определянето на съответни ниши, в които тя е конкурентноспособна.

" Продължаваме промяната " обаче има запаси към образуването на нова организация " Гражданска отбрана ", каквато предложи " Демократична България ". Българска социалистическа партия пък се разгласи за Изграждането на национална армия.



Модернизация

Всички партии се сплотиха към нуждата за довеждане докрай на плановете за рационализация на армията и бързо асимилиране на новите изтребители F 16 Block 70.

Като се разисква концепцията да има специфичен фонд за задачата, в който да влизат и средства от продажбата на непотребни парцели, да вземем за пример.

Всички огромни покупко-продажби обаче са предизвикателство за страната и реализацията им не може да бъде конкретизирана в сходен формат.

От " ИТН " също приканиха за реалистичност.

Консенсусна е концепцията за защита да се отделят по 2% от Брутния вътрешен артикул.

Повечето планове за защитата се приготвят от години, само че стоят на трупчета поради неналичието на пари.

" Позеленяване на армията "

Един от целите е " позеленяването на въоръжените сили " в унисон със зелената договорка, политики за енергийна успеваемост, стабилно ръководство на отпадъците и други.

Остават целите за цифровизация и оптимизацията на администрацията, като най-сетне да се реши въпроса с пенсионерите, които затлачват системата.

" Демократична България " прикани за дефинитивно разкъсване на връзките с " Държавна сигурност " и усилване на потенциала за битка с хибридните закани.

И повдигане на заплатите

Българска социалистическа партия изиска серия обществени ограничения и повишение на заплатите, които обичайно се дават обещание, само че реализирането им остава под въпрос.

Всички партии се сплотиха към клишето за " хората в центъра на политиката " и връщането на обществени придобивки.

Към момента обаче 90% от бюджета за защита отива за настояща прехрана и възнаграждение на персоналния личен състав и не е ясно по какъв начин тези цели ще бъдат финансирани.

*Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР