Преговарящите на водените от ООН разговори в Найроби, Кения, не

...
Преговарящите на водените от ООН разговори в Найроби, Кения, не
Коментари Харесай

Едноседмичните преговори за забележителен договор за прекратяване на пластмасовото замърсяване приключват, помрачени от разногласия

Преговарящите на водените от Организация на обединените нации диалози в Найроби, Кения, не съумяха да реализират единодушие по какъв начин да напреднат към създаването на световен контракт за преустановяване на пластмасовото замърсяване

От КАРЛОС МУРЕИТИ Associated Press, 20 ноември 2023 година, 6:10 ч.

НАЙРОБИ, Кения -- Последният кръг от договаряния за разработване на контракт за преустановяване на световното замърсяване с пластмаса завърши късно в неделя след напрегнати договаряния в Найроби, Кения, където делегатите не съумяха да реализират консенсус за това по какъв начин да прокарат план на контракта след седмица договаряния.

Застъпници на околната среда разкритикуваха резултата от траялата седмица среща на Организация на обединените нации, ръководена от пластмасовото замърсяване, като споделиха, че страните производителки на нефт сполучливо са употребявали тактики на закъснение, предопределени да отслабят контракта.

Делегатите се чака да обсъдят план, оповестен през септември, който съставлява възгледите от първите две срещи. Междуправителственият комитет за договаряния за пластмаси има мандат да сътвори първия интернационален, правно обвързващ контракт по отношение на замърсяването с пластмаси в пет кръга от договаряния.

Държавите членки взеха решение да продължат напред с преразглеждане на плана, който стана по-дълъг по време на този трети кръг от договаряния и ще бъде още по-трудно да се напредне, споделиха участниците. Държавите също по този начин не съумяха да реализират консенсус по отношение на работата сред сесиите за разискване на основни елементи от плана, които би трябвало да бъдат направени преди четвъртия кръг от договарянията.

„ Тези договаряния имат толкоз надалеч не съумяха да изпълнят обещанието си “, сподели Ана Ле Роша, шеф на световната стратегия за пластмаси в Глобалния алианс за други възможности на инсинераторите. „ Насилниците на договарянията си проправиха път, макар болшинството страни, с водачество от Африканския блок и други народи от Глобалния юг, в поддръжка на упорит контракт. “

През седмицата делегатите предложиха разновидности за подсилване на препоръчаните световни правила през целия витален цикъл на пластмасата от производството до изхвърлянето. Коалиция от държавни управления с „ висока упоритост “, водени от Руанда и Норвегия, се надяват да изкоренят замърсяването с пластмаса до 2040 година има контракт, който подсигурява интервенции през целия витален цикъл на пластмасите, в това число понижаване на производството и ограничение на някои химикали, употребявани в пластмасовата индустрия.

Но някои страни производителки на нефт се застъпи за изместване на контрактувани по-рано мандати на контракта, като смяна на фокуса от цялостния витален цикъл на пластмасата към ръководство на отпадъците и съществуване на доброволни ограничения на национално равнище за битка със замърсяването с пластмаса, вместо световни ограничения.

Еколозите са на друго мнение.

„ Науката е доста ясна, данните са доста ясни и моралният императив е доста явен “, сподели Греъм Форбс, началник на световната акция за пластмаси в Грийнпийс. „ Не можете да разрешите рецесията с пластмасовото замърсяване, в случай че не намалите всеобщо производството на пластмаса. “

Но Стюарт Харис, представител на Международния съвет на химичните асоциации, вижда опция договорът да форсира циркулярността или повторната приложимост на пластмаси Той се надяваше, че съглашението ще сътвори „ нещо като условие към държавните управления да открият цели за циркулярност като част от националните си проекти за деяние. “

Светът създава повече от 430 милиона тона пластмаса годишно, като две трети от тях са артикули, които се изхвърлят скоро след приложимост, трансформирайки се в боклуци и постоянно попадайки в човешката хранителна верига, съгласно Обединените народи Глобалните пластмасови боклуци се чака да се утроят съвсем до 2060 година, съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване. Пластмасите постоянно се вършат от петрол или други затоплящи планетата изкопаеми горива.

Повече от 1900 участници от 161 страни, в това число държавни чиновници, представители на междуправителствени организации и представители на гражданското общество, взеха присъединяване в диалозите. Общо 143 лобисти са се записали за договарянията, съгласно разбор на Центъра за интернационално екологично право.

Тадесе Амера, съпредседател на International Pollutants Elimination Мрежа, обезпокоена, че лобистите могат да „ отклонят науката от самостоятелна просвета към просвета, основана на промишлеността “ и „ да попречат на контракта да отбрани човешкото здраве в околната среда “.

Това седмичните договаряния бяха трети от пет кръга. Следващите договаряния ще се проведат в Отава, Канада през април 2024 година Делегатите имат време до края на 2024 година да изготвят финален план.

Джейкъб Кийн-Хамърсън, ан. океански деятел в Агенцията за следствие на околната среда, разказа пътуването, което остава за основаването на контракта, като „ подло “.

„ Тези договаряния приключиха с повече въпроси, в сравнение с отговори за това по какъв начин може да преодолее политическото разделяне и да сътвори контракт, който подтиква позитивната смяна “, сподели той. по-високи в идните кръгове на договарянията.

„ Ние вървим към злополука “, сподели той. „ Имаме една година да обърнем това и да подсигуряваме, че ние честваме нашия групов триумф, вместо да се обричаме на тъмно и рисково бъдеще. “

___

Асошиейтед прес отразяването на климата и околната среда получава поддръжка от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната самодейност на AP тук. AP носи цялата отговорност за цялото наличие.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР