Преговарящи от цял свят днес в южния полски град Катовице

...
Преговарящи от цял свят днес в южния полски град Катовице
Коментари Харесай

Осъществяването на целите на Парижкото споразумение за климата започват да обсъждат делегатите на ООН в Катовице


Преговарящи от целия свят през днешния ден в южния полски град Катовице се събират за 24-ата сесия на Конференцията на Организация на обединените нации за климата (Conference of the Parties, COP). Форумът, който е с високи упования започва три години след сключването на Парижкото съглашение, което сложи за цел повишението на междинната годишна температура на планетата да не надвишава 2 градуса по Целзий, оповестява Асошиейтед прес.

Участие във форума са декларирали към 30 хиляди делегати от 200 страни. Утре се чака да дойдат министри и някои държавни ръководители. В навечерието на сесията Конференцията за климата получи добра новина от срещата на Г-20 в Буенос Айрес. На нея 19 от страните, без Съединени американски щати, потвърдиха уговорката си към Парижкото съглашение.

Сред високопоставените посетители в Катовице са президентите на Словения Борут Пахор и на Швейцария Ален Берсе, държавният секретар (премиерът) на Ватикана Пиетро Паролин, министър-председателят на Холандия Марк Рюте, както и актьорите Арнолд Шварценегер и Леонардо ди Каприо.
Програмата за през днешния ден планува разискване на механически детайлности и няколко работни съвещания. Тържественото разкриване на форума ще бъде на следващия ден, съпроводено от изявления на ръководителите на делегациите.

На 24-ата сесия на Конференцията на Организация на обединените нации за климата ще продължи полемиката за използването на Парижкото съглашение, подписано на 12 декември 2015 година. Държавите, утвърдили документа, се задължават да поставят старания за ограничение на световното стопляне до 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната ера, като най-добре би било то да е под 1,5 градуса. Форумът ще премине под мотото " От черно към зелено " - знак на прехода от замърсяване на околната среда към потреблението на зелени технологии, които опазват климата. До края на сесията на 14 декември участниците би трябвало да решат по какъв начин да стане това, добавя от своя страна ТАСС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР