Преговарящи от Европейския парламент и страните членки на ЕС се

...
Преговарящи от Европейския парламент и страните членки на ЕС се
Коментари Харесай

ЕС постигна споразумение за нови ограничения за автомобилните емисии

Преговарящи от Европейския парламент и страните членки на Европейски Съюз се споразумяха за нови пределни стойности на излъчванията от коли, рейсове и други транспортни средства, наречени " Стандарти Евро 7 ". 

Преразглеждането на съществуващите ограничавания се основава на предложение на Европейска комисия за понижаване на отделяните от транспортните средства субстанции, които са нездравословни за околната среда и здравето. Договорените нови предели обаче са по-малко амбициозни от първичното предложение на Комисията. 

С " Евро 7 " ние се стремим да понижим излъчванията от пътните транспортни средства, освен от отработените газове, само че и от спирачките, или гумите. Целта ни е да помогнем на нашата промишленост да направи огромния скок към коли с съвсем нулеви излъчвания до 2035 година ”, съобщи Жорди Хереу, испански министър на промишлеността и туризма.

За първи път евростандартите за излъчванията от транспортни средства ще обгръщат освен отработените газове, като азотните оксиди, само че и други замърсители, като да вземем за пример ултрафините частици, които се предизвикват от износването на гумите или спирачките. Това значи, че за електрическите транспортни средства и транспортните средства с водородно задвижване също ще се ползват стандартите " Евро 7 ". Определя се и таван за продължителност на батериите.

Временното съглашение резервира съществуващите ограничавания на излъчванията на отработени газове " Евро 6 " за леки и лекотоварни коли. Споразумението обаче лимитира излъчванията на твърди частици с диаметър, започващ от 10 nm (PN10), вместо 23 nm, както е в " Евро 6 ". Това усъвършенстване отразява най-новите разработки в Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации (ИКЕ на ООН).

За леки и лекотоварни коли се вкарва ограничаване от излъчвания до 3 mg/km за чисто електрически транспортни средства при общоприетия цикъл на шофиране и 7 mg/km при всички останали задвижващи елементи. За тежкотоварните коли таваните са надлежно 5 mg/km за чисто електрически возила и 11 mg/km за останалите задвижващи елементи.

Експлоатационният живот на леките и лекотоварните коли в Европейски Съюз към този момент ще бъде до 200 хиляди километра, или до 10 години - според на това кое от двете събития настъпи по-рано.

Споразумението планува разнообразни периоди на използване на регламента след влизането му в действие.
30 месеца за нови типове коли и ванове и 42 месеца за нови различен вид возила;48 месеца за нови типове рейсове, камиони и ремаркета и 60 месеца за нови возила;30 месеца за нови системи и съставки за напасване към колите и вановете и 48 месеца за напасване към рейсовете, камионите и ремаркетата.
Предстои постигнатото краткотрайно съглашение да бъде публично утвърдено от Европейския съвет и Европейския парламент. Очакванията са, че това е въпрос на чиста условност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР