Преглед при личния лекар за 15 минути, предлага Националната здравноосигурителна

...
Преглед при личния лекар за 15 минути, предлага Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Ще доведе ли до опашки предложението за 15-минутен преглед при личния лекар?

Преглед при персоналния доктор за 15 минути, предлага Националната здравноосигурителна каса. Решението не е дефинитивно и занапред предстоят разисквания с Българския лекарски съюз. Според общопрактикуващи лекари въвеждането на това ограничаване ще докара до по-големи опашки пред кабинетите. За пациенти сходно решение не би било съответно в някои обстановки.
Прочетете още
Общопрактикуващият доктор Йордан Христов, кардиолог в болница " Лозенец ", счита, че ограничаването няма да е работещо. 15 минути са прекомерно доста за издаване на направление или болничен лист и незадоволителни за пациенти, които отиват при персоналния доктор с повече от едно заболяване.

" Според мен това в действителност ще докара до опашки пред кабинетите и ще се случи това, което имаме в най-лошата здравна система в света, а точно великобританската, където пациентите чакат с месеци за рентгенова фотоси или за обзор при експерт или персоналния си доктор ", посочи Йордан Христов, общопрактукуващ доктор в УМБАЛ " Лозенец ", в ефира на Българска национална телевизия.



" 15 минути може би ще са задоволителни за един обзор, само че в случай че има някакъв интервал, в който докторът каже, че би трябвало да дойдем на идващия ден или след 2-3 дни, а ние имаме някакво неразположение, изключително в случай че е дете, за мен по-скоро не е толкоз съответно ", смята Цвета, която е пациент. 

Според ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров са нужни спомагателни уточнения по тематиката. Например би трябвало да е ясно написано времето за административно посещаване, за обзор, за незабавен случай.

" Минимум 10 минути или най-малко 15 минути би довело до записване за своя персонален доктор в идната една седмица, тъй като към сегашния миг през кабинета на един персонален доктор, който има приблизително сред 1500 и 2000 пациента минават 60-70 индивида. В грипната зараза минават и повече ", поясни Иван Маджаров, ръководител на БЛС.

Маджаров съобщи още, че лекарският съюз ще упорства да няма предел на диспансерните прегледи, по този начин както няма и за профилактичните.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР