Преференциите, които са безспорно достижение в изборната технология у нас,

...
Преференциите, които са безспорно достижение в изборната технология у нас,
Коментари Харесай

Преференциите доведоха до необясними мистерии

Преференциите, които са несъмнено постижение в изборната технология у нас, родиха на европейския избор мистерии. Така да вземем за пример жители се оплакаха, че в протоколите е изчезнало персоналното им желание за Тома Белев и Емил Георгиев от “Демократична България ”. В обществените мрежи имаше неодобрение, че е липсващ избор и за други кандидати.

Някъде обаче преференциите бяха в обилие. Делян Пеевски от Движение за права и свободи да вземем за пример се оказа харесван от симпатизантите на затънтеното село Добролево, община Борован, област Враца, без да е стъпвал при тях. Гласове е спечелил и Цветан Енчев, водач на Движение за права и свободи – София, финален в листата. Друг любим на добролeвските гласоподаватели се оказа зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, който бе претендент от листата на ГЕРБ. Неговият сътрудник Емил Радев пък направи пробив в община Бойчиновци, въпреки да е родом от Варна и с малко допирателни до Северозапада.

26 май се оказа прекрасен ден за издигнатия от Съюз на демократичните сили за претендент на ГЕРБ Александър Йорданов във Враца, който се оказа с цели 1985 преференции в региона. За съпоставяне – въпреки столицата да е обитаема с “автентични десни ” гласоподаватели, врачанският му актив е по-голям от резултата в софийските региони. В северозападната област Йорданов изпреварва даже лидерката на листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Мария Габриел, която има 1396 желания.

Практически истинността на сходни констатации е мъчно се потвърди. Достоверна инспекция може да се направи единствено в случай че съответният гласоподавател е дал своя вот за претендент, против чието име в секционния протокол е маркирана нулева преференция. Изборната администрация обаче не прави процеса по-прозрачен, в противен случай – в случай че човек не знае точния номер на секцията си (в 99% от случаите), можеше да го види посредством портала на ГРАО до изборния ден. Странно за какво обаче след вота достъпът до номерата на секциите бе спрян. Така инспекция е мъчно да се направи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР