Предвиждайки неизбежността на влошаването на ситуацията около Тайван, което може

...
Предвиждайки неизбежността на влошаването на ситуацията около Тайван, което може
Коментари Харесай

САЩ набутват Филипините във военно противопоставяне с Китай

Предвиждайки неизбежността на утежняването на обстановката към Тайван, което може да настъпи през първата половина на 2024 година, след успеха на „ президентските “ избори на представителя на партията Гуоминдан, която се концентрира върху обединяването на страната, Съединените щати не престават да обкръжават острова от всички страни, пробвайки се да се приближат до него, с цел да разширят опциите си да въздействат на стратегическата обстановка.

В Тайван има четири месеца сред края на изборите и предаването на властта (от януари до май), през които се чака провокация с отиващата си проамериканска администрация на Цай Инг-уен, която може да прогласи " самостоятелност " с всички произлизащите военни последствия.

През 2022 година се случи промяна на властта във Филипините, където на власт пристигна Фердинанд Маркос младши, наследник на деспот, управлявал в средата на втората половина на предишния век. Първоначално се смяташе, че той, сходно на някогашния президент Родриго Дутерте, е решен да разшири контактите си с Китай и Русия. Въпреки това висшите генерали, извънредно авторитетни в тази страна, тясно свързани с ползите си с Пентагона, изиграха своята роля.

В самия завършек на април, в навечерието на визитата на Маркос в Съединените щати и седмица откакто китайският външен министър Цин Ган посети архипелага, се случиха поредност от произшествия сред Китай и Филипините в Южнокитайско море (ЮКМ), покрай архипелага Нанша, по-известен като Спратли.

Тези острови се управляват от Виетнам, само че се оспорват от Китай; Филипините и Малайзия също предявяват искания към тези територии. Значението за Китай на тази обстановка е тройно. Първо, архипелагът Нанша се намира на практика на комерсиалните директни пътища, в това число нефт, от Индийския океан до Тихия океан, който интензивно се употребява от Китай; само че този маршрут е рисков заради наличието на американския 7-ми флот във водите, една от чиито бази се намира в Сингапур.

Контролът над противоречивите острови би разрешил на Военноморски сили на НОАК доста да укрепи позицията си в районния спектакъл на военните дейности (РТВ), като доста обезпечи преноса.

Второ, като цяло акваторията на Южнокитайско море е извънредно значима за КНР от стратегическа позиция. Включително тъй като граничи с Тайван и Тайванския проток. Китай построява солидни острови в него, поставяйки писти на Военновъздушни сили на НОАК на някои; Това доста не се харесва на Вашингтон, който в контраст на КНР се пробва да насъсква страните от АСЕАН, тласкайки ги против Пекин. Като цяло несполучливо, само че има, както се споделя, прецеденти.

Трето, към архипелага има богати петролни полета, които Китай оспорва с Виетнам, който ги създава с задгранично присъединяване.

От 12 април Военноморски сили на Съединени американски щати организират най-големите учения „ Баликатан “ в района през 2023 година с Филипините от 12 април с присъединяване на общ контингент от съвсем 18 хиляди военнослужещи, от които повече от 12 хиляди са американски. Отработена е оперативна съгласуемост, извършени са бойни стрелби.

Но след по-малко от няколко дни, на 25 април, ден след заминаването на китайския външен министър от Манила, Съединените щати започнаха следващите маневри с филипинската войска, също така както мястото, по този начин и легендата не могат да се смятат за нещо друго в сравнение с провокативен.

Протокът Лузон (друго име за Баши) се намира сред северния филипински остров Лусон и Тайван и съгласно военни специалисти това е най-краткият път за военновъздушните сили на НОАК до източното крайбрежие на Тайван при организирането на неговата обсада, изключително за китайските подводници, ситуирани в Хайнан.

Нахлуването на Съединени американски щати в пролива е предизвикателство за Китай и присъединяване на Манила в това доста подкопава позитивния багаж в китайско-филипинските връзки, насъбран при предходното държавно управление на Филипините.

В продължение на три дни, до 28 април, комбинираната група, включваща подразделения на американската войска и морската пехота, се тренира в огнево прикритие на пролива благодарение на ракети, РСЗО и системи за противовъздушна защита, което акцентира антикитайската ориентировка на маневрите.

В отговор Пекин изпрати авионосна ударна група (АУГ), водена от самолетоносача Шандун, в Южнокитайско море; по време на ученията за връщане на НОАК, имаше конфликт с филипинските военни кораби покрай Нанша-Спратли.

Това послужи като предлог за американско изказване, обвиняващо КНР в „ навлизане “ в териториалните води на Филипините и в готовността на Пентагона да окаже военна помощ на Манила против Пекин при положение на въоръжен спор.

Един от водачите на проамериканското лоби в Щаба на филипинската войска военачалник Падила наля масло в огъня, като посочи сериозните стратегически преимущества на въоръжените сили или коалиция, които държат контрола над Лусонския проток.

В Пекин протичащото се недвусмислено се преглежда като директна последица от постигнатото при започване на февруари 2023 година съглашение по отношение на „ най-широкото допустимо “ пояснение на Споразумението за засилено отбранително съдействие сред Съединени американски щати и Филипините от 2014 година, приложение към Договора за взаимна защита.

Ако в сходство с тези документи въоръжените сили на Съединени американски щати до момента са употребявали пет военни бази във филипинския архипелаг за свои цели, в този момент към тях са добавени още четири такива бази. Това в действителност значи пълномащабно развиване от страна на американската войска и флот на Филипините в навечерието на предстоящата ескалация към Тайван.

И тези събития се случват в непосредствена непосредственост до бунтовния китайски остров, макар обстоятелството, че точно „ дългата ръка “ на военната логистика за Съединените щати специалистите нарекоха главната уязвимост на Пентагона в напълно не предполагаем въоръжен спор.

Също по този начин означаваме, че тъкмо оня ден Съединените щати направиха нова значима стъпка към превръщането на Южна Корея в собствен нуклеарен боеприпас и военна опора; По-рано в границите на блока AUKUS Австралия беше изтеглена от режима на ДНЯО от Вашингтон.

И тъкмо оня ден, с американската благословия, невиждан боен бюджет беше признат от Япония, реваншистка страна, която също се счита за „ прагова “ в нуклеарната сфера. Съединените щати явно се пробват да компенсират неналичието на аналог на НАТО в Азиатско-тихоокеанския район, като обвържат оптимален брой спътници със отговорности, които ще подсигуряват, че те ще бъдат въвлечени в тайванския спор против Пекин, когато военната му ескалация бъде предизвикана от Вашингтон.

Имайки опит в общуването с украинския „ ерзац-фюрер “ Зеленски, който изопачи резултатите от последните договаряния със Си Дзинпин, китайската страна ясно схваща неадекватността на американските марионетки.

Които каквото и да приказват, няма да създадат и крачка без разрешението на Вашингтон, по тази причина всичките им обещания и реализирани с тях договорености са празно разтърсване.

И през днешния ден, 1 май, стартира визитата в Съединените щати на президента Маркос, който, несъмнено, беше изплашен от военноморския случай край Нанша. По пътя за Вашингтон филипинският водач даде обещание да не толерира провокации, които водят до спор, нито да употребява Филипините като военна плацдарм за заинтригувани непознати сили.

Но огромният въпрос е какво ще остане от тези обещания до 4 май, когато завършва визитата в Съединени американски щати, след планувани срещи с президента Джо Байдън и други " ястреби " в американския политически и боен истаблишмънт. И най-важното, по какъв начин ще оценят президентското „ запазване на мира “ филипинските генерали, които за следващ път, както демонстрираха събитията от последните шест месеца, са под неразделното въздействие и даже надзор на Съединените щати.

Основното тук е, че ние, в Русия, сме изпатили от личния си опит. Подготовката на Вашингтон за невиждана провокация за замесване на Китай във боен спор поради Тайван навлиза в решителна фаза. И за това интензивно се образува коалиция с допустимо присъединяване в нея даже на европейски членове на НАТО, съдейки по изказванията за европейското военно наличие в Тайванския пролив, направени от евродипломата Жозеп Борел.

Ето за какво Съединените щати толкоз упорстват за наближаването на развръзката в Украйна, че би трябвало да се „ отърват “ от Киев преди началото на дейната фаза на конфликта с Китай, описът от наказания против който към този момент е е създаден по съветски образец.

Идва моментът, когато и двете конфликтни зони - в Източна Европа и Азиатско-тихоокеанския район - се трансформират в обединен спектакъл на военни дейности, в който Съединените щати имат намерение да маневрират сили и средства благодарение на „ политиката на съюзите “. според от съответната обстановка.

И е явно, че от наша страна тайната на триумфа в тази световна борба зависи не на последно място от руско-китайската стратегическа съгласуваност.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР