Предвижда се създаване на национално лого, с което ще се

...
Предвижда се създаване на национално лого, с което ще се
Коментари Харесай

Специално национално лого ще обозначава здравословните храни

Предвижда се основаване на национално лого, с което ще се отбелязват здравословните храни. Това сподели проф. доктор Веселка Дулева, народен съветник на Министерството на здравеопазването по „ Хранене и диететика “, съобщи „ Фокус “.

Дулева означи, че предходната седмица се е провела среща с производители, която е имала за цел възстановяване състава на храните. Създаден е и народен съвет по хранене към Министерство на опазване на здравето, чиято задача е да създаде критерии и национално лого, посредством което да бъдат разпознати здравословните храни на пазара.

По думите ѝ Министерството е създало пакет от законодателни ограничения по повод здравословното хранене на децата. Тя напомни, че първата разпоредба за здравословно хранене на възпитаници е създадена 2009 година. След това през 2011 година тя е допълнена с Наредба за здравословно хранене на деца от 3 до 7 години, а през 2013 година с Наредба за здравословно хранен при деца в детски ясли и млечни кухни, от 0 до 3-годишна възраст.

“В тези наредби ние сме разписали условията към всяка група храна, към потреблението на тези храни, продуктовите набори, структурирането на меню и % сила в другите приеми в режима на хранене. Тези наредби са наложителни във всички заведения, без значение дали са държавни или частни. Контролът се извършва от районните здравни инспекции. Тези наредби имат своя резултат. Има доста усъвършенстване на средата, в която се отглеждат и прекарват по-голяма част от времето си нашите деца “, уточни проф. Дулева.

Към всяка от тези наредби има алманах с предписания и управление за здравословно хранене. Сборниците съдържат над 400 предписания. Всяка рецепта е обновена, като са понижени количествата на сол, захар и мазнини. Министерството разполага с национална база за състав на храните и софтуерна стратегия, която дава опция да бъде изчислена силата от 32 хранителни субстанции.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР