Предвижда се на 3 февруари т.г. турският президент Реджеп Тайип

...
Предвижда се на 3 февруари т.г. турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган отива в Киев: Руско-украинският конфликт поставя Турция в позиция между два огъня

Предвижда се на 3 февруари т.г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган да посети Украйна. Според известие на осведомителната Дирекция на президента Ердоган ще се срещне и беседва на четири очи с украинския президент Володимир Зеленски.

Двамата президенти ще вземат участие и в съвещанието на Съвета за стратегическо съдействие на високо равнище Турция-Украйна, което ще е 10-то подред.

Делегация от министри и предприемачи ще съпровожда Ердоган. Според наблюдаващи се чака акцентът на визитата да бъде върху спора сред Русия и Украйна, което предопределя е значимостта й. Предвижда се Ердоган да посредничи за разрешаване на рецесията, се показва в мненията.

Датата за визитата на Ердоган в Киев бе няколко пъти отлагано поради напрежението сред Киев и Москва. Преди това Ердгоган предложи Турция да бъде медиатор за разрешаване на рецесията и да бъде хазаин на среща сред президентите на Русия и Украйна. Предложението бе подкрепено от украинския президент Володимир Зеленски, само че Владимир Путин отхвърли.

„ Засега няма каквато и да е експертна работа по публични канали по предлагането на Анкара да бъдат извършени договаряния сред Русия и Украйна ", съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков.

Анкара е извънредно обезпокоена от продължаващото напрежение, което я слага в позиция сред два огъня.

„ Турция преценя напрежението сред Турция и Украйна като съществено и продължаващо ", съобщи тези дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Руско-украинският спор слага Турция в позиция сред два огъня, заради околните връзки, които поддържа и с двете страни и които имат разнообразни измерения, като се стартира от енергетиката с Русия и се стигне до военно техническото съдействие, Украйна закупи турски безпилотни самолети за армията си.

Това слага Анкара в по-изгодна позиция за ходатайство от която и да е друга страна в района и без подозрение е, че Ердоган ще употребява до дъно опциите си. „ Конфликт сред Русия и Украйна ще съставлява “ съществено нарушаване „ на мира в района и е недопустим за нашата страна ", съобщи турският президент Ердоган.

На първото си съвещание за 2022 година Съветът за национална сигурност на Турция излезе с апел за намиране на позволение на руско-украинския спор и превъзмогване на напрежението.

На фона на тези развития не е мъчно да се предвижда, че визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 3 февруари в Киев ще има повече смисъла на ходатайство за осъществяване на диалози сред Киев и Москва, на които Анкара да бъде хазаин.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР