Предвижда се да бъдат насочени повече от 6,6 милиона евро

...
Предвижда се да бъдат насочени повече от 6,6 милиона евро
Коментари Харесай

Над 6,6 млн. евро ще бъдат насочени за бизнеса в пограничния регион на България и Турция

Предвижда се да бъдат ориентирани повече от 6,6 милиона евро за планове в региона на енергийната успеваемост и кръговата стопанска система за микро-, дребни и междинни предприятия по идния банкет по програмата за трансгранично съдействие сред България и Турция . Комитетът за наблюдаване по програмата е одобрил насоките за претендентите, оповестиха от Министерство на районното развиване и благоустройството /МРРБ/. По този мотив заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева разяснява:

„ За нас е извънредно значимо в този основен миг да подкрепим дребния и междинен бизнес за по-плавен „ зелен “ преход. Подготвили сме опростена процедура с богат избор от действия, които да се приложат оптимално бързо от бизнеса в района. “

Заместник-министър Бонева съпредседателства второто съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, което се организира в Ямбол. По думите й плановете, за които следва да бъде стартирана процедура, би трябвало да са в региона на енергийната успеваемост, намаляването на парниковите газове и прехода към кръгова и ресурсно-ефективна стопанска система. Бизнесът ще може да кандидатства, да вземем за пример, за пазаруване на енергоспестяващо съоръжение , за енергийно възобновяване на индустриални здания и за внедряване на автоматизирани системи за наблюдаване на енергопотреблението.

За принос към кръговата стопанска система приоритет е насърчаването на кръгови индустриални процеси посредством действия, свързани с пазаруване на софтуерно съоръжение и създаване нови бизнес модели. Максималната дотация за бенефициент ще е до 200 000 евро . Приемът на планови оферти ще бъде отворен в средата на ноември , след което ще има осведомителна акция и конгрес за търсене на сътрудници за присъединяване в плановете.

По време на съвещанието на Комитета за наблюдаване в Ямбол беше утвърден и описът с 27 планови хрумвания от Териториалната тактика, които минават на идващия стадий от кандидатстване с покана да разработят цялостни планови оферти. Беше регистриран и напредъкът по осъществяването на програмата от интервала 2014-2020 година По нея са изплатени над 26 млн. евро , което е 94% от бюджета ѝ.

Зам.-министър Бонева и членовете на комитета посетиха реконструирания градски мост при парка в Ямбол, финансиран с над 223 000 евро по плана „ Ямбол и Одрин – два града на Тунджа “ от програмата „ България-Турция “ 2014-2020 година В рамките на инвестицията е изработен главен ремонт на оборудването, построен е входен портал и е осъществено изцяло архитектурно-художествено оформление на пространството пред парка. Новият образ на моста реализира равномерен преход сред градска и паркова среда , като при обновяването му са употребявани детайли и материали като тези от осъвременения център на Ямбол.

Заседанието на Комитета е било в постройката на културно-историческия център „ Безистена “, който е бил осъвременен с над 5 млн. лв. по ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013. Построеният към 1510 година безистен или затрупан пазар към този момент 5 века е една от най-знаковите здания на Ямбол и една от най-красивите непокътнати от този тип на Балканите . Днес една от атракциите в него е самобитен „ Тунел на времето “. 25 персони, свързани с Ямбол, описват истории за себе си и времето, в което са живели. Визуализирани в 3D-формат оживяват музеи и замъци, църкви, публични здания и паркове. Всички видеоматериали в мултимедийната експозиция са показани на пет езика – български, британски, немски, френски и съветски. В Иконната зала на Безистена са експонирани извънредно редки икони и църковна утвар от фондовете на Художествена изложба „ Жорж Папазов “ – Ямбол.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР