Предвид зачестилите въпроси за задълженията на работодателите за осигуряване на

...
Предвид зачестилите въпроси за задълженията на работодателите за осигуряване на
Коментари Харесай

Работодателите имат задължение да въведат мерки за безопасна работа при горещо време

Предвид зачестилите въпроси за отговорностите на работодателите за обезпечаване на оптимална температура при работа в горещо време, Инспекцията по труда припомня, че при подаден червен или оранжев код за рискови метеорологични феномени от Национален институт по метеорология и хидрология те следва да вкарат ограничения за гарантиране на сигурността на работещите навън. Наредбата за минималните условия за микроклимата на работните места ги задължава също да поддържат оптимални температури в закритите работни пространства.
Според наредбите при работа на закрито градусите през топлия интервал би трябвало да бъдат сред 18 и 25, като стойностите варират съгласно вида работа - лека, междинна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, само че има избрани и изключения. Според тях при доста високи температури на открито, в пространствата може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, само че не повече от 33 градуса.
Предвид информацията за нараснал риск от разпространяване на коронавирусната зараза при потребление на някои типове климатични съоръжения, ИА „ Главна ревизия по труда “ изиска насоки от Министерството на здравеопазването какви ефикасни ограничения и механически средства могат да се ползват за поддържането на оптимални температури в работните пространства. Предоставените от Министерството насоки са съобразени с рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО), която предлага на работните места да се обезпечи чист и пресен въздух. При осъществяване на действия, свързани със междинен до висок риск от излагане на зараза, СЗО предлага нараснала степен на вентилация посредством естествено проветряване или изкуствена вентилация, за предпочитане без повторна циркулация на въздуха. В случай на рециркулация на въздуха филтрите би трябвало да се почистват постоянно.
Работодателите имат опция да вкарат и организационни ограничения – посредством смяна на работното време - за да се работи в по-хладните часове на деня, смяна на вида работа, по-чести почивки в охладени съгласно рекомендациите на СЗО пространства и други. Организационните ограничения са желани от работодателите при работа навън, до момента в който на закрито се избират техническите ограничения.
Други ограничения, които следва да бъдат подхванати, са: обезпечаване на уместно работно облекло и средства за отбрана, с цел да се минимизира рискът от топлинен удар; стаи за възобновяване на топлинния баланс на организма; разхладителни и тонизиращи напитки; обезпечаване на наблюдаване или средства за връзка за работещите навън на изолирани работни места; обезпечаване на долекарска и първа здравна помощ, както и уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ и други
По-подробно ограниченията, които работодателите могат да подхващат, за минимизиране на риска при работа при неподходящи метеорологични условия са написани в Наредбата за минималните условия за микроклимата на работните места.
През този топъл сезон в ИА ГИТ досега са подадени два сигнала, касаещи нарушавания, свързани с прегряващ микроклимат. При инспекциите е открито, че те неоснователни. Подаден е и един сигнал от различен надзорен орган, в който е изразено подозрение, че точно заради потребление на климатична апаратура е позволено разпространяване на коронавирусна зараза в дружество. При инспекцията е открито, че множеството инфектирани са работили в помещение без такава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР