Предвид усложнената епидемична обстановка с увеличаване броя на заразените лица

...
Предвид усложнената епидемична обстановка с увеличаване броя на заразените лица
Коментари Харесай

COVID-19 подчини още една област, нов локдаун за месец

Предвид усложнената епидемиологична конюнктура с увеличение броя на инфектираните лица с Коронавирус 19 на територията на област Враца и отрицателни трендове във връзка с разпространяването на COVID-19 на регионално равнище, регистрирана 14-дневна заболяемост - 500,4 на 100 000 население за последните две седмици, след извършено съвещание на Областния действен щаб за битка с грип и ОРЗ, със Заповед на шефа на РЗИ от 00.00 часа на 11 март за интервал от 1 месец , на територията на област Враца са в действие следните краткотрайни спомагателни противоепидемични ограничения:

- Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична помощ.

- Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за действия по диагностика и лекуване на лица, заболели от COVID-19 - с подготвеност до 50% от общия брой кревати.

- Въвежда се наложително носене на защитни маски на открити пространства при скупчване на повече хора - пазари, борси, изложби, централни улици и площади.

- Забранява се провеждането на всеобщи мероприятия в закрити пространства, свързани с осъществяване на конференции, работни срещи, образования, съвещания, семинари.

- Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и други школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

- Регистрираните заведения и заведения за хранене не престават да извършват въведените досега противоепидемични ограничения при 30% от потенциала и до 6 индивида на маса.

- Не се позволява провеждането на всеобщи тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 индивида. Кметовете на общини, взаимно с ОД на Министерство на вътрешните работи, ОДБХ и РЗИ наблюдават за съблюдаване на противоепидемичните ограничения в заведенията за хранене и комерсиалните обекти.

За неспазването на въведените ограничения се постановат избраните наказания.

Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия не позволяват чиновници и жители без защитна маска и основават организация за съблюдаване на отдалеченост сред хората от 1,5 м в обектите.

Кметовете на общини дефинират лицата, които правят надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения за всяко обитаемо място в област Враца.

На лицата, които нарушават въведените с актуалната заповед противоепидемични ограничения ще се търси административно-наказателна отговорност по член 209а от Закона за здравето, оповестяват от общината.

Въведените ограничения могат да бъдат променяни според от развиването на епидемиологичната конюнктура в региона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР