Предвид преминаването на голям брой ученици към дистанционно обучение родителите

...
Предвид преминаването на голям брой ученици към дистанционно обучение родителите
Коментари Харесай

Кандидатстването за помощ за родители на деца в онлайн обучение става по облекчен ред

Предвид прекосяването на огромен брой възпитаници към отдалечено образование родителите на деца до 14 години още веднъж имат право да получат месечна целева помощ, в случай че нямат опция да работят отдалечено, да употребяват заплатен отпуск и в случай че не получават парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност.

За родителите, които през предходната образователна година са подавали заявление в дирекция „ Социално подкрепяне “ (ДСП) и са получавали такава поддръжка, кандидатстването ще става с по-малко документи до края на 2021 година В случай, че не са променяли сегашния си адрес, те не би трябвало да подават ново заявление в Държавно стопанско предприятие, а само удостоверителни документи от работодателя си за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничаващите ограничения. Срокът за тяхното показване е до края на месеца, идващ месеца, в който в училището/детското заведение е въведено отдалечено образование.

При зародила нужда през 2022 година обаче родителите следва да подадат ново заявление-декларация с приложени нужните документи.

За фамилии с едно дете помощта е в размер на една минимална работна заплата – 650 лева, а за тези с две и повече деца – 150 % от месечната минимална работна заплата или 975 лева Ако отдалечено образование е въведено за период над 10 работни дни в месеца, помощта се получава в цялостен размер. При ограничавания за период от 6 до 10 работни дни месечно за фамилии с едно дете размерът на помощта ще бъде 325 лева, а за фамилии с две и повече деца – 487,50 лева При въведени ограничавания до 5 работни дни месечно семейство с едно дете ще получи 162,50 лева, а семейство с две деца – 243,75 лева.

Условие за приемането на тази помощ е средномесечният приход на член от фамилията за месеца, за който се претендира, да е по-нисък или еднакъв на 150 % от минималната работна заплата или на 975 лева, което за семейство с едно дете значи общ приход от 2925 лева, а с две деца – до 3900 лева.

Право на помощта имат също безработни родители, които нямат право на обезщетение за безработица или размерът на компенсацията им е по-нисък от 975 лева, както и самоосигуряващи се лица в неспособност да работят заради противоепидемичните ограничавания.

Заявление-декларация се подава в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес на родителите. Към него се ползва документ за брутен приход, получен през месеца, в който в учебното заведение или детското заведение са въведени ограничавания, служебна записка от шеф, че лицето е в неплатен отпуск, не може да работи отдалечено от у дома, не може да употребява заплатен отпуск и не получава парично обезщетение за краткотрайна неработоспособност или обезщетение за бременност и раждане. Самоосигуряващите се лица собственоръчно заявяват в заявката, че не могат да упражняват занятието си заради въведените ограничавания. Държавно стопанско предприятие прави служебна инспекция в Национална агенция за приходите за заявените условия.

Варианти за подаване на заявления-декларации за помощи:

- персонално, като се ползва персонална карта (за справка);

- посредством лицензиран пощенски оператор (заявлението-декларация би трябвало да е в оригинал);

- по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване с дипломиран електронен автограф или личен идентификационен код на Национален осигурителен институт: http://www.egov.bg/;

- на електронната поща на съответната Държавно стопанско предприятие.

Образци на заявки за разпределяне на обществени помощи са оповестени на електронната страница на АСП, в раздел «Социални помощи», подраздел «Документи», както и в раздел Коронавирус COVID-19, графа „ Инструкция за прилагане на електронни административни услуги в условия на изключително състояние “. В рубриката «Контакти» на интернет страницата на АСП са оповестени електронните адреси на Държавно стопанско предприятие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР