Предвид колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите

...
Предвид колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите
Коментари Харесай

БНБ с важно инфо за растежа на лихвите по кредитите

Предвид съмненията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и предстоящото закъснение на външното търсене, способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки.

В допълнение, наклонността към покачване на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото положение на кредитополучателите. Това предизвестява Българска народна банка в изданието си " Банките в България ", представени от Pariteni.bg.

През първото тримесечие на 2023 година банковият бранш продължи да реализира активността си в изискванията на висока инфлация и забележителна неустановеност. 

Очакванията са икономическият напредък да се забави през настоящата година, без значение че отслабването на проблемите във веригите за доставки и понижението на енергийните цени усъвършенстваха вероятностите пред икономическата интензивност по отношение на прогнозите от предходните месеци.

Българска народна банка регистрира, че под въздействие на високата ликвидност на банковата система и настоящите мощно негативни стойности на действителните лихвени проценти кредитната интензивност в страната се резервира висока, изключително в сегмента на заемите за семейства.

През идващите тримесечия стягането на паричната политика в еврозоната ще стартира да лимитира кредитната интензивност, като пренасянето му върху лихвените проценти по заемите в България ще се форсира, в това число под въздействие на оповестеното от Българска народна банка нарастване на наложителните минимални запаси от средата на 2023 година, предвиждат от банката.

Според специалистите това би смекчило резултатите, които продължителните интервали на висок кредитен напредък основават във връзка с задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в салдото на банковата система. 

Затова кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при реализиране на кредитната си активност, към навреме и съответно провизиране и към финансово обмисляне, което съответно регистрира развиването на рисковете в икономическата среда.

През първото тримесечие на 2023 г. обемът на необслужваните експозиции продължи да се намалява, което бе резултат основно от отписвания и продажби на необслужвани заеми за нефинансови предприятия.

Въпреки това в непосреден проект кредитният риск е остър, като делът на заемите във фаза 2 по МСФО 9 се резервира на релативно високи нива.

Към 31 март 2023 година облагата на банковата система възлиза на 767 млн. лева, с 218 млн. лева (39.6%) повече по отношение на регистрираната за първите три месеца на 2022 година, като главният фактор за това бе покачването на чистия лихвен приход.

През интервала януари – март 2023 година депозитите в банковата система се усилват  с 3.4 милиарда лева (2.6%) до 137.5 милиарда лева Депозитите на кредитни институции нарастват с 13.5% (1.1 милиарда лева.).

В безусловно изражение нарастване се наблюдаваше при депозитите на семействата – с 1.4 милиарда лева (1.9%), на нефинансовите предприятия (с 383 млн. лева, 0.9%), както и на бранш " държавно ръководство " (с 499 млн. лева, 12.4%).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР