Предварителен текст, съгласуван от страните членки на ЕС, призовава Европейската

...
Предварителен текст, съгласуван от страните членки на ЕС, призовава Европейската
Коментари Харесай

ЕС с първа крачка към спиране финансирането на изкопаемите горива

Предварителен текст, координиран от страните членки на Европейски Съюз, приканва Европейската капиталова банка да спре да финансира планове с изкопаеми горива , оповестява " Ройтерс ".

Според информационната организация това може да се окаже пробив в климатичната политика на Европейски Съюз и удар върху въгледобивната, петролната и газовата промишленост.

Документът, забелязан от " Ройтерс ", е координиран във вторник от представители на 28-те страни членки на приблизително равнище, само че към момента би трябвало да бъде утвърден на по-високо равнище.

Текстът за първи път приканва Европейската капиталова банка да приключи финансирането на планове с изкопаеми горива за понижаване на въглеродните излъчвания.

Европейски Съюз предизвиква финансовите институции да одобряват виновни капиталови политики и да прекратят финансирането на планове с изкопаеми горива, изключително тези, при които се употребяват изкопаеми горива, като се вземе под внимание устойчивото развиване , написа в документа.

Данните на Европейската капиталова банка демонстрират, че банката е финансирала планове с потребление на изкопаеми горива за съвсем 2 милиарда евро през 2018 година и 13,4 милиарда евро общо от 2013 година

Текстът ще бъде разискван на среща на топ дипломатите на Европейски Съюз по-късно довечера . Двама източници от Европейски Съюз разясниха, че договарянията не престават и текстът може да бъде изменен и омекотен.

Страните членки от дълго време са разединени по въпроса . Някои поддържат сходни дейности, до момента в който страни като Германия, Италия, Полша и Латвия желаят от Европейската капиталова банка да продължи финансирането на някои газови планове за отвод от въглищата и нуклеарната енергетика или за задачите на енергийната сигурност.

Финансовите министри на Европейски Съюз би трябвало да одобряват текста на среща в петък , седмица преди бордът на банката да разиска политиката за енергийно финансиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР