Предупреждение за нова Студена война на практика отправи управляващият директор

...
Предупреждение за нова Студена война на практика отправи управляващият директор
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреди за нова Студена война

Предупреждение за нова Студена война на процедура насочи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. „ Житейският ми опит ме научи каква е цената на световната фрагментация “, прецизира Георгиева и в просторно изявление за The Washington Post изяснява за какво би трябвало да заобикаляме сили, които биха ни разделили и създали по-бедни, само че и по-малко сигурни.

Израснала във време на дефицит и репресии, живеейки от неверната страна на линията, разделяща две суперсили - тя се притеснява, че нова епоха на съперничещи блокове може да накара света да повтори грешките от Студената война. Днес Георгиева се пробва да защищити международната стопанска система от скъпоструващо разединение.

Какви са опасенията?

След повече от три десетилетия на възходяща световна интеграция, напрежението сред Съединени американски щати и Китай – плюс следствията от съветската инвазия в Украйна – заплашват да се втвърдят в непрекъснато световно разделяне, съгласно Георгиева.

Днес неналичието на доверие сред Съединените щати и Китай е в центъра на опасенията на Георгиева по отношение на фрагментацията. Дори като някои U.S. хардлайнерите в този момент приканват комерсиалните привилегии на Китай да бъдат анулирани, Георгиева продължава да има вяра в преимуществата на постоянните търговски връзки.

Георгиева назова сегашния флирт с недемократичната политика в развитите стопански системи, в това число Съединените щати, „ надълбоко притеснителен “, само че уточни, че сходно развиване не би трябвало да се преглежда като ненадейно, написа Актуално.

Потърпевшите: Бедните и климатът

„ Бедните страни биха били най-силно наранени в един раздробен свят. Но цялостното обособяване на Съединените щати от Китай би затруднило световния напредък и би предиздвикало американците да заплащат по-високи цени за доста потребителски артикули “, сподели тя.

„ Глобализацията, която тя се стреми да резервира, е измъкнала близо 1,5 милиарда души от крайната беднотия, най-много в Китай и други разрастващи се страни. В Съединените щати това оказа помощ за поддържането на инфлацията под надзор в продължение на две десетилетия и даде на американците по-широк набор от избор на артикули.

Сътрудничеството сред двете най-големи стопански системи в света също е от значително значение за битката с изменението на климата “, съгласно Георгиева.

„ Критичните минерали, нужни за довеждане докрай на прехода към нисковъглеродна стопанска система, в това число производството на електрически транспортни средства, се намират в няколко страни. В една разграничена световна стопанска система основните производители биха могли да провеждат картели за търговия с минерали, които биха лимитирали достъпа.

Дори в случай че търговията не е проработила в тази ситуация с Китай, това оправдава ли изхвърлянето на бебето дружно с водата за баня? Моето мнение е, че не е “, сподели тя.

Колко ще коства разделянето?

По-добре от множеството политици, Георгиева, която е израснала по време на комунизма, схваща цената на разделянето на земното кълбо сред враждебни сили. При най-тежкия сюжет евентуалните загуби в международното произвеждане могат да доближат 7 трилиона $, съгласно оценки на МВФ. Индивидуалните свободи също биха потърпевши.

Житейският опит на Георгиева

На срещите си с задгранични водачи тя от време на време цитира личния си опит, с цел да поддържа апелите си за световно единение. Родена три години преди „ тайната тирада “ на Никита Хрушчов от 1956 година, заклеймяваща Сталин, 70-годишната Георгиева е израснала зад Желязната завеса в София, България.

Нейното беше щастливо „ нормално семейство “, сподели тя. Баща й работеше като строителен инженер, до момента в който майка й управляваше магазин.

Никой от родителите не е бил член на комунистическата партия.

„ България беше най-бедната от първичните членове на руския стопански блок, който беше основан през 1949 година в отговор на Съединени американски щати. План Маршал за Западна Европа. Години наред България беше считана за „ най-верния съдружник на Москва “, сподели Теодора Драгостинова, професор по история в Държавния университет на Охайо.

Георгиева си спомня дългите опашки пред хранителния магазин, където на рафтовете в някои дни нямаше нищо друго с изключение на бутилки с оцет. Годините, когато тв приемникът беше неосъществим разкош и когато целият й училищен дрешник се състоеше от две униформи от черна пола и бяла блуза, една за всекидневието и една за публични мотиви.

„ Израстването зад желязната завеса й даде вероятност, която никой различен началник на МВФ не е имал. Това е неповторима позиция “, сподели някогашен чиновник на МВФ, който е работил дружно с Георгиева и е приказвал при изискване за анонимност, с цел да разиска поверителни полемики.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР