Предупредителни кодове за опасно време са обявени за цялата страна

...
Предупредителни кодове за опасно време са обявени за цялата страна
Коментари Харесай

Проливни дъждове и опасно силен вятър в цялата страна ни очакват днес

Предупредителни кодове за рисково време са оповестени за цялата страна във вторник. Днес облачността ще е забележителна и на доста места ще има превалявания от дъжд, преди обяд в Западна и Централна България, а след обяд – най-вече в Източна. На места в югоизточните региони ще прегърми. След обяд от югозапад облачността ще стартира да се раздира и преваляванията последователно ще спрат. Температурите ще стартират да се намаляват.
Вятърът ще е сдържан до мощен от юг-югозапад, в северозападните региони и западната част от Горнотракийската равнина ще смени посоката си от северозапад.
Максималните температури ще са сред 21° и 26°, по-ниски тук-там в Западна България. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца и до обяд още малко ще се намали, след обяд - ще стартира да се покачва.
В 6 области от страната е разгласен оранжев код – София – област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. В тези области се чакат поройни дъждове и сини ветрове. Във всички останали области е разгласен жълт код за рискови феномени.
Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често забележителна и на доста места ще превали. По южното крайбрежие и ще прегърми. Ще духа сдържан до мощен юг-югоизточен вятър, до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха сред 24° и 26°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
Над планините облачността ще е забележителна, с превалявания от дъжд, над 1800 метра – дъждът ще минава в сняг. Ще духа мощен до плевел юг-югозападен вятър. След обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде към 12°, на 2000 метра – към 7°.
В сряда облачността бързо ще намалее до най-вече слънчево. Вятърът ще отслабне, в котловините ще стихне. Сутринта ще бъде хладно с минимални температури най-вече сред 5° и 10°, а оптималните ще са сред 18° и 23°.
В четвъртък и петък вятърът още веднъж ще е с южна съставния елемент, през втория ден в източните региони ще се усили. Температурите ще се покачат едва. В четвъртък ще доминира слънчево време, сутринта тук-там в котловините и низините ще бъде мъгливо.
През нощта против петък от запад ще стартира нарастване на облачността и в петък още веднъж, изначало в Западна България, а до вечерта и през нощта против събота - и на изток, ще има валежи от дъжд; покачва се вероятността за обилни количества, а в югоизточните региони са вероятни и гръмотевици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР