Предупредиха абонатите на А1, Виваком и Йетел, които пътуват в

...
Предупредиха абонатите на А1, Виваком и Йетел, които пътуват в
Коментари Харесай

Предупредиха абонатите на А1, Виваком и Йетел, които пътуват в чужбина!

Предупредиха клиентите на А1, Виваком и Йетел, които пътуват в чужбина!

Сезонът на летните пътувания в Европа стартира и стотици хиляди българи се насочат към чужбина. Много от тях надали се замислят, че е допустимо джобът им да олекне от доста високите сметки, които може да им бъдат начислени, в случай че употребяват смарт телефоните си в чужбина, заяви Българска телеграфна агенция.

Съгласно разпоредбите на Европейския съюз, не би трябвало да плащате спомагателни такси, с цел да употребявате мобилния си телефон в други страни от Евросъюза, в случай че сте клиент на записана в България телекомуникационна компания. Но тази услуга може да ви излезе доста скъпо, в случай че ползвате българска карта за мобилен телефон в някоя страна, която не е част от Европейски Съюз.

Предупредиха клиентите на А1, Виваком и Йетел, които пътуват в чужбина! 07.07.24 08:37 Температурите ще продължат да се покачват 07.07.24 08:20 Защо не би трябвало да се пие студена вода през лятото? 07.07.24 06:50 Ето тайната по какъв начин бързо и елементарно да отслабнете 07.07.24 06:30 Гладът ли е решението, когато желаем да отслабнем? 07.07.24 06:15

Нещо повече, може да се наложи да платите безценен роуминг даже и да се намирате в страна от Европейския съюз, в случай че смарт телефонът ви автоматизирано се включи към телекомуникационен оператор от страна отвън Евросъюза. Това да вземем за пример може да се случи, в случай че се намирате покрай границата с сходна страна.

Какво е роуминг?

Роумингът е услуга, която ви дава опция да употребявате мобилния си телефон при пътувания отвън страната, в която живеете или пребивавате.

Вашите позвънявания, текстови известия и използването на мобилен интернет, в случай че се намирате в друга страна от Европейски Съюз, ще се таксуват според цените, които плащате всекидневно вкъщи. Това се смята за „ заслужено прилагане на роуминг услуги “, показва формалният уебсайт на Европейския съюз.

Когато пресичате границата сред две страни от Евросъюза, ще получите текстово известие от вашия мобилен оператор. Чрез него ще бъде известени, че сте почнали да употребявате роуминг. Ще ви бъде напомнено и за разпоредбите на таксуване, които се ползват в сходство с политиката на Европейски Съюз за „ заслужено прилагане на роуминг услуги “.

Германският съюз на автомобилистите (ADAC) предизвести, че тези правила не се ползват на борда на кораби. Всеки, който се намира на ферибот или круизен транспортен съд и употребява смарт телефона си посредством неговата мобилна мрежа, ще би трябвало да заплати повече даже и да се намира на територията на Европейския съюз. При тази обстановка може да се наложи да платите до 10 евро за минута диалог по мобилния си телефон.

Роумингът ми е безценен

Когато сте в страна, която е отвън Евросъюза, може да „ пострадате “ финансово, даже и да сте си закупили роуминг пакет от вашия мобилен оператор. При тези пакети по-скъпата роуминг услуга се предлага на по-ниска закрепена цена.

Роуминг пакетът обаче може да бъде привършен, без да бъдете предизвестени в точния момент от вашия оператор и тогава да ви таксуват по доста по-високи цени. При тази обстановка, в случай че ползвате мобилен интернет посредством вашия смарт телефон, цената на един мегабайт информация, която сте употребили, може да доближи до 12 евро. Това значи, че даже разглеждането на единствено една фотография може да ви коства най-малко 50 евро показват специалисти, представени от ДПА.

Българи, пътували до Швейцария се оплакват, че макар закупуването на роуминг пакет българският им мобилен оператор им е начислил спомагателна сметка в размер на близо 500 лв..

Обяснението на чиновници на компанията в България било, че роуминг пакетът на тези клиенти бил изминал и те били осведомени за това, само че автоматизирано „ се били закачили “ за швейцарски мобилен оператор, до момента в който спрат функционалността „ мобилни данни в роуминг “ на смарт телефона си. Швейцария не е член на Европейския съюз.

Опасност от по-високи сметки по границите с някои страни

Ако сте в чужбина, смарт телефонът ви по принцип автоматизирано се свързва към мобилната мрежа, която е с най-силен сигнал за транспорт на данни. Може да се окаже, че тази мрежа е на оператор, основан в страна отвън Европейска комисия, чийто услуги са доста по-скъпи за вас.

В сходна обстановка може да изпаднат клиенти на мобилните оператори, които живеят в гранични региони на Европейския съюз или ги посещават.

Например може да сте на посещаване във Франция, само че да се окажете покрай швейцарската граница и телефонът ви да се свърже с локален снабдител на мобилни услуги.

Тогава, по данни на немския онлайн портал за съпоставяне на цените „ Веривокс “ (verivox.de), една минута диалог по мобилния ви телефон може да ви коства с до 1,49 евро повече спрямо това, което плащате към вашия мобилен оператор, основан в Евросъюза.

Друг подобен образец е Турция. Ако се намирате покрай границата с южната ни съседка, може да „ се закачите “ за турски телекомуникационен оператор. Тогава минута диалог може да ви излезе с до 2,29 евро повече.

Същото се отнася и за регионите, които граничат със Сърбия и Северна Македония, които също не са част от Европейския съюз.

Както беше посочено нагоре, „ сърфирането “ в интернет в мрежата на мобилен оператор, основан отвън Европейски Съюз, може да се окаже доста скъпо.

Как да избегнем шокиращи сметки?

На този декор поражда въпросът – какво можем да създадем, с цел да избегнем непредвидените високи сметки за неизискван роуминг?

Германският онлайн портал „ Веривокс “ показва, че в случай че сте в страна от Европейския съюз, само че се намирате в регион, който граничи с страна отвън Европейски Съюз, можете да изключите автоматизирания избор на мобилна мрежа и да преминете на ръчен режим. Тогава смарт телефонът ви няма да се свърже автоматизирано към мобилната мрежа, която е с най-силен сигнал и евентуално е най-скъпата, показва ДПА.

ВАЖНИ СЪВЕТИ!

Когато сте в хотела или в жилището, в който сте настанени в чужбина, използвайте локалната безжична мрежа от типа WI-FI, чието прилагане най-вероятно е включено в цената на престоя ви.

Изключвайте функционалността за употребени на мобилни данни в роуминг, когато сте на публични места като железопътни гари и летища, на които имате безвъзмезден достъп до WI-FI. Това обаче крие и известни опасности, защото сходни обществени мрежи може да бъдат употребявани от компютърни нарушители (хакери) за достъп до вашия смарт телефон и за данните, които съхранявате в него, показват специалисти.

Те поучават да си купувате роуминг пакети, предлагани от вашия мобилен оператор за страните, които не са част от Европейския съюз, само че деликатно да следите количеството данни, които сте употребявали от тях.

Когато получите известие, да вземем за пример че ви остават 10 мегабайта мобилен интернет от предплатения пакет, би трябвало да изключите достъпа на смарт телефона си до мобилни данни в роуминг. След това можете да закупите нов пакет.

Ако не го извършите, предплатените ви мобилни данни може бързо да бъдат изчерпани напълно и за минути да ви начислят голяма сметка по роуминг цена за достъп до мрежата на локален телекомуникационен оператор.

Спазването на тези препоръки може да ви спести доста пари и стресови обстановки, поучават препатили туристи.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в: Бизнес, България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР