Предците на съвременните аборигени, обитавали Нова Гвинея, още преди 18

...
Предците на съвременните аборигени, обитавали Нова Гвинея, още преди 18
Коментари Харесай

Опасният казуар е първата опитомена птица в света

Предците на актуалните туземци, обитавали Нова Гвинея, още преди 18 000 години са се опитвали да опитомят птици. Това обаче не са били кокошките, с които човечеството е привикнало, а казуарите - най-опасните пернати в света, написа сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Казуарите са нелетящи птици, достигащи на височина до 1,6 - 1,8 метра и с тегло до 60 кг. По размери те са на второ място след щрауса и емуто.
Въпросните пернати неслучайно са наричани " люти ", " злобни ", " най-опасните в света ", откакто са регистрирани техни набези против хора. Защитавайки себе си или територията си, казуарите удрят мощно с двата си крайници. С дългите си нокти, наподобяващи кинжали, те могат да причинят съществени пострадвания и даже гибел.

В наши дни казуарите на процедура не се отглеждат нито в зоопаркове, нито в персонални стопанства. Предците на актуалните туземци обаче не са се тормозили да ги развъждат.
 казуар iStock/Getty Images
Кристин Дейвис от университета на Пенсилвания и сътрудниците ѝ се изследвали обекти на антични жители на Нова Гвинея. Изследователите са открили, че преди 18 000 години те са почнали целеустремено да ловуват казуари и да събират яйцата им. Целта им не е била да ги употребяват за храна, а за развъждането на домашни казуари .

Учените означават, че това е най-ранното удостоверение за опитомяването на птици от хора по света. Кокошките и гъските са опитомени хилядолетия по-късно.
Авторите на проучването считат, че рисковите казуари са се подчинявали на хората, които са разчитали, че виждайки първо тях, новоюзлюпените пиленца са ги възприемали като свои " майки ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР