Предтренировъчните хранителни добавки (pre-workout) са тези, които хората могат да

...
Предтренировъчните хранителни добавки (pre-workout) са тези, които хората могат да
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за страничните ефекти от предтренировъчните добавки

Предтренировъчните хранителни добавки (pre-workout) са тези, които хората могат да одобряват преди подготовка, с цел да реализиран по-добри резултати.

Предлагани като подготвени питиета, прахове, хапчета и закуски, производителите вършат тези артикули, с цел да покачат енергийните равнища и фокуса.

Докато предтренировъчните добавки могат да обезпечат някои изгоди, те също по този начин могат да причинят странични резултати, като гадене и сърдечни аномалии.

Предтренировъчни хранителни добавки

За възстановяване на спортните достижения, хората могат да обмислят приема на предтренировъчни добавки. Те постоянно съдържат някои съставки, които съгласно някои доказателства могат да покачат силата и фокуса.

Общите съставки са: ( 1 )

  • бета-аланин
  • кофеин
  • цитрулин
  • тирозин
  • таурин
  • креатин
  • ниацин

Въпреки че е малко евентуално множеството от тези съставки да причинят щета, в случай че хората съблюдават верните инструкции за дозиране, хората могат да получат някои странични резултати.

Повечето от тях обаче са относително леки и предизвикват единствено кратковременен дискомфорт. Хората също могат да вземат някои защитни ограничения, с цел да се опитат да понижат всички евентуални странични резултати.

Рискове и странични резултати

Доказателствата сочат, че за здрави хора приема на добавки преди подготовка нормално е безвреден и наподобява не води до никакви медицински проблеми. Въпреки това, при някои хора могат да се появят странични резултати. ( 2 )

Проучване проведено през 2019г., върху хора които постоянно одобряват стимулиращи добавки преди подготовка, откри, че 54% от участниците оповестяват за странични резултати, в това число гадене, кожни реакции и сърдечни аномалии. Проучването обаче прибавя, че тези странични резултати евентуално са по-чести при тези, които употребяват повече от целесъобразната доза. ( 3 )

Креатин

Креатинът може да аргументи задържане на вода и отичане на корема. Това се случва, тъй като креатинът придвижва вода в мускулите и от време на време тялото не може да всмуква цялата спомагателна вода. Въпреки това, някои изследвания допускат, че това се случва единствено през първите няколко дни от потреблението на креатин и е малко евентуално да продължи дълготрайно. ( 4 )

А в изследване от 2018г. върху дейните дами, се вижда, че MIPS (предтренировъчни добавки с доста съставки) не покачва доста сърдечната периодичност и систоличното  („ горна граница “) кръвно налягане, само че покачва диастоличното („ долна граница “) кръвно налягане при участниците. ( 5 )

Диастоличното кръвно налягане мери налягането в артериите на човек сред сърдечните удари. Въпреки че констатациите демонстрират, че потреблението на MIPS като цяло е безвредна, тези със положения, които могат да доведат до по-високо диастолично кръвно налягане, може да бъдат внимателни, когато употребяват такива артикули.

Кофеин

Кофеинът е известна предтренировъчна добавка. Веществото предотвратява свързването на аденозин с избрани мозъчни рецептори, което води до по-голяма нервна интензивност и кара човек да се усеща по-бодър и деятелен. Консумацията на кофеин в късния следобяд или вечер обаче може да докара до проблеми със съня при някои хора, изключително при тези, които метаболизират кофеина по-бавно. ( 6 )

Приема на прекалено много кофеин може да докара до тревога, по-бърз сърдечен темп и главоболие. В резултат на това не е целесъобразно тези, които са чувствителни към кофеин, да употребяват добавки с кофеин преди подготовка. ( 7 )

Някои от добавките също могат да съдържат съставки, които могат да причинят стомашно-чревен дистрес. Кофеинът може да аргументи стомашно разстройство посредством увеличение на отделянето на стомашна киселина, което може да докара до киселинен рефлукс. Макар и по-рядко, някои добавки могат да съдържат натриев бикарбонат, който може да аргументи отичане на корема, гадене и коремна болежка. Въпреки това, доказателствата сочат, че това не е изключително постоянно. ( 8 )

Бета-аланин

Бета-аланин е аминокиселина, която може да аргументи парестезия (симптом с качествени нарушавания на сетивността), чувство за изтръпване, което хората нормално изпитват по лицето, шията и гърба на ръцете. Този неврологичен резултат обаче е малко евентуално да бъде нездравословен и нормално стопира 60–90 минути след приема. ( 9 )

Ниацин

Някои добавки съдържат ниацин, прочут също като витамин В3. Консумирането му може да докара до разширение на дребните кръвоносни съдове, което може да аргументи зачервяване на кожата, нормално по лицето, гърдите или ръцете на човек. ( 10 )

Ползи от предтренировъчните добавки

Предтренировъчните добавки постоянно са примес от доста разнообразни съставки, които учените са изследвали за техните евентуални изгоди за по-добри спортни достижения.

Креатинът е една такава известна и мощно проучена добавка за възстановяване на спортните достижения. Международното сдружение по спортно хранене (ISSN) декларира, че веществото е най-ефективната хранителна добавка за повишение на успеваемостта при извършения с висока активност и повишаване на чиста телесна маса. Учените от ISSN демонстрират, че креатинът може също по този начин да усъвършенства възобновяване след подготовка, да понижи мускулното увреждане и евентуално да помогне за рехабилитация след пострадване. ( 11 )

Много хора приписват някои изгоди от добавките преди подготовка на кофеина. Той може да помогне за възстановяване на фокуса и работи бързо, достигайки връх в границите на 60 минути.

В изследване от 2018г. показва, че най-забележимият състезателен резултат на кофеина е възстановяване на силата в горната част на тялото. ( 12 )

Други постоянно срещани съставки също могат да имат евентуални изгоди. Проучване открило, че добавките с бета-аланин имат връзки с издръжливостта и силата при банкет на дози от 4-6 грама дневно. ( 13 )

В скорошно изследване от 2018г. също се стига до заключението, че макар че са нужни спомагателни изследвания, приема на MIPS (предтренировъчни добавки с доста съставки) може да усъвършенства спортните достижения и да усили силата и издръжливостта.

Неща, които би трябвало да имате поради

Някои предтренировъчни добавки могат да не демонстрират съставките като посочат, че е „ патентована примес “ и да не посочат точните количества. В подобен случай може да потърсите артикули, които изброяват точните количества, както и такива, които включват инспекция от благонадежден източник, с цел да се избегне потреблението на нездравословно количество от избрана съставна част.

Някои съставки в добавките също могат да взаимодействат с избрани медикаменти. Преди да ги приемете, потърсете съвет от медицински експерт.

Също по този начин имайте поради, че всеки метаболизира кофеина с друга скорост, а някои може да са по-чувствителни. Тези, които са по-чувствителни към кофеин, даже и в по-ниски дози, могат да получат признаци като гадене, тревога и раздразнителност и бодърствуване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР