Предстоятелят на автокефалната Православна църква на Украйна Епифаний поздрави новоизбрания

...
Предстоятелят на автокефалната Православна църква на Украйна Епифаний поздрави новоизбрания
Коментари Харесай

Предстоятелят на Православната църква на Украйна Епифаний поздрави Даниил с интронизацията му

Предстоятелят на автокефалната Православна черква на Украйна Епифаний поздрави новоизбрания български патриарх Даниил с неговото избиране и интронизацията му.

" Поздравявайки Ваше Светейшество във връзка възшествието Ви на Патриаршеския трон, молитвено Ви искам здраво здраве, благословени години на ползотворно служение за богатството на Църквата, благочестивия български народ и цялото Православие. " - се споделя в обръшението, което е на уеб страницата наПравославната черква на Украйна.

Пълният текст на приветственото писмо:

До Негово Светейшество ДАНИИЛ,
Български Патриарх, Софийски Митрополит,
Предстоятел на Българската Православна Църква

Ваше Светейшество!
От името на Православна Църква на Украйна и от свое име приветствам Ви във връзка избирането и интронизацията Ви на свещения трон на Българските Патриарси.

Главата на Църквата, нашият Господ Иисус Христос, по Своето неизречимо Провидение, посредством съборния избор, Ви прикани към високото и отговорно служение като Предстоятел на античната и прославена от доста подвижници и светци поместна Българска Православна Църква. Поздравявайки Ваше Светейшество във връзка възшествието Ви на Патриаршеския трон, молитвено Ви искам здраво здраве, благословени години на ползотворно служение за богатството на Църквата, благочестивия български народ и цялото Православие.

Двете наши Църкви са дъщери на Великата Христова Църква в Константинопол, от която Българският свети цар Борис и Киивският свети популярен княз Володимир са приели кръщение за своите нации, като са ги присъединили в общото европейско цивилизационно пространство. За запазването и отбраната на този християнски и европейски избор и на личното си неповторимо място в историята и България, и Украйна са платили висока цена.

Между Църквите на България и Украйна от началото на разпространяването на Христовото Евангелие по нашите земи съществуват дълбоки духовни и културни връзки. С признателност поменаваме починалия Патриарх Неофит, който осъди съветската експанзия против Украйна и прояви съчувствие към украинския народ, който страда от геноцидната война. Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската Православна Църква против съветските закононарушения – в името на успеха на истината и на обективен мир за Украйна, Европа и света.

Ние се молим за Вас и за Българската Православна Църква и молим за Вашите молебствия за нашата Поместна Църква и Украйна.

С обич в Христа –

ЕПИФАНИЙ,
Митрополит Киивски и на цяла Украйна,
Предстоятел на Православната Църква на Украйна
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР