Предстоят тежки препирни между основните политически играчи, докато стигнем до

...
Предстоят тежки препирни между основните политически играчи, докато стигнем до
Коментари Харесай

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Предстоят тежки препирни сред главните политически играчи, до момента в който стигнем до избори 2 в 1. Така наподобява политическият пейзаж, откакто водачите на главните политически сили оповестиха: в случай че не се разберем – избори! Каза го ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов, повтори го  съпредседателят на Политическа партия – Демократична България Кирил Петков.

Европейските избори са на 9 юни. Какво би трябвало да стане, с цел да има дружно с тях и парламентарни избори?

Първо, най-важното е единодушие измежду главните политически играчи, че това е решението на актуалните проблеми в ръководството на страната.

Последната дума на премиера акад. Николай Денков към този момент е, че на 6 март той подава оставка по силата на авансово съглашение за ротация.


И тук стартират разновидностите на другите сюжети.


Вариант едно – Народното събрание не гласоподава оставката. Борисов даде да се разбере, че това е допустимо. Ако се случи, държавното управление просто продължава своята работа, тъй като Народното събрание е неговият „ шеф “, чиито заповеди то извършва.

Но по какъв начин това се връзва с желанието за избори 2 в 1? Просто е – оставката на Денков е нежелана в този миг, само че обстановката може да се промени във всеки един миг. И тогава ученият да бъде подсетен да си подаде оставката, а в случай че не желае - да му бъде пожелан избор на съмнение от двете политически сили - Политическа партия - Демократична България и ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, които са го излъчили. И този избор да успее. Този вид обаче е малко евентуален, тъй като неизбежно ще донесе имиджови вреди на забърканите партии – не наподобява добре през днешния ден да искаш едно (правителството да остане), а след няколко седмици – диаметрално противоположното – да си върви.


Вариант две - оставката на Денков е призната. По конституция следователно стартира по този начин наречената „ въртележка “ - т.е. президентът след съвещания с парламентарно показаните политически сили връчва мандат на първата, на втората, на определена от него трета политическа мощ. И когато те не съумяват да сформират кабинет (а това не би трябвало да стане, в случай че партиите в действителност са твърди в желанието си да отидат на избори), насрочва избор. Конституцията споделя – в двумесечен период. Двумесечен период обаче може да значи и след два месеца, и след един месец, и на следващия ден.


Още повече че след измененията в конституцията Народното събрание към този момент не се разпуска, сегашната му легислатура работи до избора на нови депутати.

Досега традицията е сред излъчването на служебно държавно управление и новите парламентарни избори да има два месеца.

Ако този период се съблюдава, това значи, че кабинетът на Денков би трябвало да приключи пълномощията си към 9 април.Този вид е вероятен даже, в случай че е подал оставка на 6 март. Консултациите може да заемат един месец при негласна сделка с президента.

А президентът няма никакъв интерес да се кара с партиите, най-малко по тази тематика. Досега Радев постоянно се е опитвал да наподобява кардинален, а какво кардинално има в това да правиш дребни пречки, да проведеш консултациите надали не за ден – два, единствено и единствено изборите да се проведат преди 9 юни, тъй като по-късно от два месеца след консултациите не става. Надали сходен ход на президента - вместо за веднъж, да се похарчат пари за два пъти вървене до урните, би срещнал необятно утвърждение.


Затова е най-вероятно да се случи следното, в случай че оставката на Денков бъде призната на 6 март.

В Народното събрание има шест политически сили. Никога до момента Радев не ги е канил в един ден. Сега може да ги предложения през ден в седмицата от 11 до 15 март. Защото незабавно след 6 март идва 8 март, не е редно да скапва празникът на хората с политически вести. По-вероятно е да изчака първият понеделник след оставката.

И по този начин до датата 9 април има тъкмо три седмици – всеки един от получилите мандат за сформиране на държавно управление има разполагаем една седмица, с цел да се опита да го осъществя. Разбира се, кандидат-премиерите може да върнат мандата незабавно, само че нали партиите са се разбрали да има избори 2 в 1, а датата е 9 юни?!

Трябва да се означи и, че за пръв път Радев ще би трябвало да сформира длъжностен кабинет по новите конституционни правила. Вече няма да може да избира премиера, а ще показва всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

 

Парламентът обаче не съумя да одобри специфичен закон за служебното държавно управление, който да регламентира активността му. Той трябваше да бъде в посока продължение на орязване на пълномощията на президента.

 

Досега президентът назначаваше цялото служебно държавно управление. Като се има поради, че Народното събрание не се разпуска, логиката е то да уточни министрите в служебния кабинет. Защото България е парламентарна република. Досега действаше правилото, че служебното държавно управление, назначено от президента, е „ наказване “ за парламент, който се е провалил в главната си функционалност – да излъчи кабинет.

 

Затова и е записан оптималният период от два месеца, в който да няма парламент – тъй като страната е парламентарна република и не може дълготрайно време да остава без настоящ парламент.

 

След измененията в конституцията обаче картината е друга – депутатите си заседават, до момента в който не бъдат определени други. Именно по тази причина срокът сред два Народното събрание би могъл да бъде и по-кратък - да вземем за пример един месец, колкото обичайно е предизборната акция.

Разтягането на процедурите обаче в случай, че към този момент има взето политическо решение за избори, надали ще хареса на жителите.

Но по това би трябвало да мислят политиците.

 

И да избират – или гласоподаване на оставка на 6 март и следващо разпъване един месец на процедурите на консултациите за сформиране на кабинет, от които авансово е ясно, че няма да имат резултат.

 

Или пропускане на периода 6 март и подаване оставка в края на март – началото на април. И тогава – избори 2 в 1 на 9 юни след стегнати съвещания, на които всички връщат досието с мандата незабавно.

 

Във всички случаи на ход са водачите на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България.

 

И да, решението няма да е елементарно, предстоят тежки препирни, при изгубеното към този момент доверие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР