Предстоят сериозни промени в интернет, инициирани от група водещи държави(снимка:

...
Коментари Харесай

ЕС и САЩ започват реформа на интернет


Предстоят съществени промени в интернет, инициирани от група водещи страни
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединени американски щати, Европейски Съюз и още 32 страни оповестиха „ Декларация за бъдещето на Интернет ” , която дефинира цели за основаване на „ отворена, безвъзмездна, световна, оперативно съвместима, надеждна и сигурна ” мрежа.

Групата от страни си слага за цел реализиране на досегаемост, индиферентност на мрежата и унищожаване на противозаконното наличие, без да се лимитира свободата на изложение – макар че комбинирането на такива цели ще бъде доста мъчно.

В декларацията от три страници се показва, че подписалите я страни са „ обединени във вярата в капацитета на цифровите технологии за поощряване на свързаността, демокрацията, мира, върховенството на закона, устойчивото развиване и изгодите от правата на индивида и главните свободи ”, отбелязва The Verge.
още по темата
Авторите на документа акцентират, че „ достъпът до отворен интернет е стеснен от някои властнически държавни управления и онлайн платформи, както и от цифрови принадлежности, които от ден на ден се употребяват за угнетяване на свободата на изложение и унищожаване на други човешки права и съществени права и свободи ”.

Интернет би трябвало да бъде децентрализиран и световно взаимосвързан, като страните „ се въздържат от подкопаване на техническата инфраструктура, нужна за главната наличност и целостта на Интернет ”, се споделя още в документа. В така наречен „ splinternet ” страните със личен политически дневен ред, друг от западния, лимитират работата на услугите и блокират онлайн достъпа, добавя The Verge.

По-специално, подписалите, се договориха да запазят неутралността на мрежата и „ да се въздържат от блокиране или нарушение на достъпа до законно наличие, услуги и приложения ”, макар че не се загатва нуждата от закони, които не разрешават на частните снабдители на интернет услуги да прибягват до сходни практики.

Под въпрос е по какъв начин всички тези разпореждания ще се впишат със Закона за онлайн сигурността на Обединеното кралство, който изисква от фирмите да понижат видимостта на „ законното, само че нездравословно ” онлайн наличие и по какъв начин последното може да се вмести в правилата на декларацията. Интересен въпрос е кой ще дефинира законността на избрани материали на интернационално равнище.

Въпреки че множеството от упоменатите правила са неведнъж обсъждани, документ се занимава и с нови провокации, като „ доколкото е допустимо понижаване на въздействието на интернет и цифровите технологии върху околната среда ” – това е изключително правилно за свят, в който някои страни легализират добива и потреблението на криптовалути, да вземем за пример.

Въпреки много претенциозното си название, декларацията не дава тъкмо схващане за това по какъв начин страните ще образуват „ очертанията ” на бъдещия интернет на процедура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР