Предстоят най-тежките зимни месеци, тъй като над 20% от електроенергията

...
Предстоят най-тежките зимни месеци, тъй като над 20% от електроенергията
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Предстоят най-тежките зимни месеци

Предстоят най-тежките зимни месеци, защото над 20% от електрическата енергия в Европейски Съюз се създава от газови централи, разяснява пред Нова тв някогашният заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

„ Каквото е търсенето, такова е предлагането. Това е естествена пазарна стопанска система. Вчера „ Газпром ” сложи нов връх по доставки на природен газ изобщо в историята си. Вярно, че в Северна Европа находищата спадат като количества, само че търсенето е по-голямо от предлагането “, означи специалистът. По думите му мораториумът „ е откровена нелепост ”.

„ Има няколко други метода, по които можеше цената на електрическата енергия да се задържи. Средната сметка в страната е към 55 лева Увеличение от 12% значи 6-7 лева на месец за домакинство, което не е доста. Този мораториум за 3 месеца ще коства към 2 милиарда лева на страната ”, пресметна Куюмджиев. Той уточни и още един метод за намаляване на цената на синьото гориво, а точно посредством намаляването на Данък добавена стойност.

„ Можеше да се понижи цената посредством намаляване на ДДС-то, това щеше да коства по-малко на страната. Доставките и цените на газа са регламентирани в търговски контракти и надлежно има клаузи за не спазването им. Няма други мораториуми в други страни от Европейски Съюз, има ограничавания, само че не и такова нещо “, подсети Явор Куюмджиев.

Според Мартин Владимиров българските цени на природния газ остават доста по-ниски от междинните в Европа.

„ Когато наложиш мораториум на цената, предизвикваш финансови проблеми в други сдружения. Косово направи тъкмо и сега имат режим на тока ”, посочи Владимиров. Според него решенията в енергийния бранш би трябвало да се взимат въз основата на обстоен разбор на данни.

„ Не е добре на всеки два дни да променяме методиката за установяване на дотации за бизнеса. Цяла Европа е в тази енергийна рецесия ”, означи Владимиров. Той акцентира, че  за пръв път от десетилетие европейските цени на природния газ са изпреварили азиатските цени. Владимиров е безапелационен, че когато регулаторът задържа цените под пазарните, има губещи по веригата и това предизвиква финансови вреди.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР