Предстоящите промени в НК, които ще инкриминират и насилие, извършено

...
Предстоящите промени в НК, които ще инкриминират и насилие, извършено
Коментари Харесай

Доц. Иво Инджов: Промените в НК са стъпка в правилната посока, но има усещане за пиар ход

" Предстоящите промени в Наказателен кодекс, които ще инкриминират и принуждение, осъществено в изискванията на връзка сред двама души, както е записано, са стъпка в вярната посока. Някои формулировки и положения обаче дават мотив да се каже, че нещата не са доизмислени и доизпипани и се работи под натиска на публичното мнение. Има чувство за пиар ход, който е под натиска на публичното мнение ".

Това разяснява пред БНР доцент Иво Инджов - учител по политически връзки във Великотърновския университет.

Той подсети мнение на известни юристи, които алармираха за това, че не е належащо да се бърза чак толкоз доста, че с тази материя би трябвало да се работи по-професионално и чак тогава да се възприемат измененията, свързани с увеличението на междинна телесна щета. По думите му и там има малка врата - " сякаш се усилва наказването, пък на процедура причинителят може да се измъкне и с по-ниско наказване ".

Според него санкциите би трябвало да се усилят, само че:
" Като че ли никой не приказва за превантивната работа на полицията и други институции, които са длъжни да реагират при всеки случай на домашно принуждение. Не става единствено с измененията в законите. Законите може да са прелестни, само че когато няма воля да се ползват и няма потенциал, те остават единствено едни красиви пожелателни текстове, преди написани на хартия, а в този момент към този момент има и онлайн. Подходът би трябвало да е сложен. Твърде рано е да се каже дали сегашната тройна коалиция стартира да си написа добре домашното. Демонстрира се предпочитание, само че сякаш оставаме с един скепсис поради бързането - за какво тъкмо в този момент става, откакто има толкоз доста жертви, за какво не е направено преди 2-3 месеца ".

Добре е, че жителите излизат на улицата, изрече мнението си доцент Иво Инджов в изявление за предаването " Преди всички ". По думите му гражданският напън е едно позитивно събитие, само че той не може да бъде непрекъснат - той е на интервали и се изсипва на улицата, когато има афект. За да има триумф гражданският напън, посланията на митинга би трябвало да бъдат артикулирани в работата на политиците в едни смислени закони и в политическа воля, която да постанова спазването на тези закони, изясни той.

Когато безпринципно се подхожда от страна на президентската институция, какъвто е образецът с " Росенец ", се основава чувство за институционална война, сподели още доцент Иво Инджов. Според него в тази ситуация е слаба позицията на президента. Действията на държавното управление в това отношение би трябвало да бъдат подкрепени, счита той.

Ако се задържи на власт тази тройна коалиця, напрежението с президента ще нараства, безапелационен е доцент Инджов.

" Действията на новата тройна коалиция дават задоволително мотиви на президента да аргументира рецензиите си и те да звучат заслужено. Има доста пропуски в работата на държавното управление, макар постигнатите триумфи, които ще легитимират рецензиите на президента ".

Според него най-големият триумф на ръководещото болшинство е приемане на механизъм за следствие на основния прокурор.

Той изрече мнение още, че прекомерно доста време е обещано на настоящия Висш съдебен съвет - споделя се, че той ще стои до приемането на промени в Конституцията. Това основава чувство за уязвимост в дейностите на ръководещото болшинство, уточни доцент Инджов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР