Предстоящата среща между тайванския президент Цай Инг Вен и председателя

...
Предстоящата среща между тайванския президент Цай Инг Вен и председателя
Коментари Харесай

Китай: Срещата Цай - Маккарти силно ще нарани националните чувства на 1,4 милиарда китайци

Предстоящата среща сред тайванския президент Цай Инг Вен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти ще " утежни още повече " връзките сред Пекин и Вашингтон, съобщи консулството на Китай в Лос Анджелис, съобщи Агенция Франс Прес.

Срещата на следващия ден, която ще се организира в Калифорния, " мощно ще нарани националните усеща на 1,4 милиарда китайци " и ще подкопае " политическата основа на китайско-американските връзки ", се споделя в изказване на представителя на консулството.

" Говорителят Маккарти подценява необятната поддръжка на интернационалната общественост за правилото " един Китай ", пренебрегвайки уроците, които трябваше да бъдат извлечени от предходни неточности ", съобщи консулството.

" Няма подозрение, че той още веднъж ще направи същата неточност, ще навреди още повече на връзките сред Китай и Съединени американски щати, само че това единствено ще ускори мощната воля и решителност на китайския народ да реализира " обединяване " с Тайван ”, прибавиха те.
Китай твърди, че демократичният остров е част от неговата територия, която един ден би трябвало да бъде отвоювана.

Припомняме, че Маккарти удостовери срещата си с тайванския президент, пренебрегвайки предизвестията на Китай, че си " играе с огъня ".

Цай възнамерява да се отбие в Съединените щати на връщане от Централна Америка, където се срещна с водачите на Гватемала и Белиз.

Първоначално Маккарти планираше да последва образеца на своята предшественичка от Демократическата партия Нанси Пелоси, която посети Тайван през август предходната година.

Това посещаване накара Китай да организира най-мащабните си до момента военни учения към Тайван.

Решението на Маккарти да се срещне с Цай в Съединените щати се разглеждаше като компромис, който ще подчертае поддръжката за Тайван, само че ще избегне по-нататъшно нагнетяване на напрежението с Китай.

Но консулството в Лос Анджелис съобщи, че всяка среща " няма да способства с нищо за районния мир, сигурност и непоклатимост ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР