Предстояща промяна в най-популярния браузър Chrome ще засегне онлайн бизнесите,

...
Предстояща промяна в най-популярния браузър Chrome ще засегне онлайн бизнесите,
Коментари Харесай

46% от българските бизнес сайтове ще се показват като незащитени

Предстояща смяна в най-популярния браузър Chrome ще засегне онлайн бизнесите, който употребяват уеб сайтове без SSL документ

Планираното маркиране на уеб страниците без SSL документ като ненадеждни от браузъра Chrome следва да засегне всеки бизнес, който има онлайн наличие

От юли тази година браузърът Гугъл Chrome ще стартира да демонстрира уеб страниците без SSL документ като ненадеждни. В същото време близо 46% от уеб страниците на огромните бизнеси в България не употребяват криптиращ протокол за отбрана на потребителските данни, осведомят от хостинг компания ICN.Bg.

В последните години интернет еволюира, като се слага доста по-голям акцент на това уеб пространството да е по-оптимизирано и предпазено. SSL документът още веднъж е на фокус, изключително с наближаването на юли 2018 година, когато най-използваният браузър в света Chrome ще стартира да демонстрира уеб страниците без SSL отбрана като ненадеждни. Промяната цели да се усъвършенства онлайн пространството, като се защитят персоналните данни и корпоративната информация, преминаващи през уеб страниците.

Рискът за данните

Липсата на SSL документ значи, че връзката сред потребителя, който отваря уеб страницата, и сървъра, на който се намира уеб сайтът, не е криптирана. Така всички данни, които минават през тази уеб страница остават незащитени и могат да бъдат „ подслушани “ от злонамерени лица. Това биха могли да бъдат персонални данни и корпоративна информация, ЕГН-та, имейл адреси, данни за банкови карти и друга сензитивна информация на потребителите на уеб страницата.

Още през 2014 година Гугъл разгласи в своя блог, че съществуването на SSL документ към този момент е ранкинг фактор за търсачката и нарежда уеб страниците с деен SSL документ по-високо. Година по-късно разработчиците на Chrome обявиха желанието си да демонстрират незащитените уеб сайтове като ненадеждни.

Няколко пъти срокът за това бе променян, защото доста огромна част от уеб пространството към момента не бе предпазено. Затова и крайната дата бе избрана за началото на юли месец 2018 година – след тази дата съществуването на SSL документ ще стане наложително за всеки бизнес, който желае да показва своите артикули и услуги на потребителите на Chrome.

Последствията за бизнеса

Доводите на Гугъл за тази смяна са, че желае да направи уеб пространството по-сигурно и усъвършенствано. Планираното маркиране на уеб страниците без SSL документ като ненадеждни от браузъра Chrome следва да засегне всеки бизнес, който има онлайн наличие. Това ще се отрази отрицателно, както на доверието на потребителите и размера на продажбите, по този начин и на позиционирането на уеб страниците в търсачките.

Освен това прекъсването на достъпа на един консуматор до даден уебсайт може да има доста мощен негативен резултат върху имиджа на една компания и в бъдеще да се отрази на цялостното ѝ позициониране пред актуалните и евентуални клиенти.

Какво демонстрира статистиката

Chrome е най-използваният браузър в света и дефинира трендовете в сферата. По статистика на StatCounter за април 2018 година, пазарният дял на Chrome на световно равнище е 57,36%. За същия интервал в България пазарният дял на Chrome е 67,54%. Това значи, че близо 2/3 от българските консуматори са употребявали браузъра на Гугъл, с цел да преглеждат уеб страници. От всички направени поръчки от настолен компютър в България 62,3% са през Chrome, а от мобилно устройство или таблет – 75,17%.

Към момента близо половината уеб пространство е незащитено. Това значи, че след юли месец 2018 година Chrome ще маркира като ненадеждни доста огромна част от уеб уеб страниците. От това ще пострада главно онлайн бизнесът, който прави своята активност в уеб пространството. Ще има мощен отрицателен резултат и върху компаниите, които употребяват интернет, с цел да усилят своето онлайн наличие и имат внушителен уебсайт с услугите и продуктите си.

Преходът към криптирана връзка е неотложен

Бизнесът в България към момента не е квалифициран за идната смяна, като главно ще бъде наранени дребните компании. От хостинг компания ICN.Bg сигнализират, че близо 46% от уеб страниците на огромните бизнеси в България към момента не употребяват SSL криптиране. Малките компании също не са готови за идната смяна, като едвам 13% от тях употребяват SSL документи, по данни на ICN.Bg.

През 2017 година година хостинг компанията регистрира висок растеж в защитаването на уеб страниците благодарение на криптиране, което ненапълно се дължи на обстоятелството, че бизнесът става все по-образован за потребността от SSL документ и неговите преимущества. Българските консуматори, от своя страна, са все по-запознати и търсят „ зеленото катинарче “, визуализиращо сигурна връзка.

ICN.Bg чака до края на 2018 година преобладаващата част от българските уеб уеб сайтове да преминат към криптирана връзка. Според специалисти на компанията, това ще бъде резултат от съществуването на безплатния SSL документ Let’s Encrypt и напъните на хостинг фирмите в тенденция отбрана на интернет пространството и данните на онлайн потребителите.

Какъв да бъде документът

„ SSL документът е дейно средство за подсигуряване на информацията, която минава през един уебсайт. Защитава данните от кражба, като криптира връзката сред потребителите и сървъра, на който се намира уеб сайтът. По този метод не могат да бъдат откраднати персоналните данни и бизнес информацията – имена, адреси, банкова информация, имейл адреси и всяка друга информация, която се попълня в един уебсайт. Наличието на подобен документ е от извънредно значение за всеки онлайн магазин, който желае да защищити кредитната информация на своите клиенти “, описа Борислав Бориславов, механически шеф на ICN.Bg.

От хостинг компанията акцентират още, че изборът на SSL документ е от извънредно значение за това по какъв начин ще се валидира един бизнес в онлайн пространството. Всяка компания може да избере безвъзмездна опция като SSL Let’s Encrypt или да се спре на документ, към който доверието е по-силно и който в допълнение валидира една организация.

Без значение какъв избор на документ направи една компания, потреблението на SSL криптиране остава изцяло наложително и апелът към българските компании, които имат онлайн наличие, е да включат тази стъпка в проекта си за идващото тримесечие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР