Предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за

...
Предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за
Коментари Харесай

Скоро отварят конкурса за строител на "Струма" през Кресненското дефиле

Предстои пускане на тръжните процедури за избор на реализатори за планиране, строителство и за контрол на най-сложния сектор от автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, сподели инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. Той напомни, че на 23 май Върховният административен съд е отхвърлил постъпилите тъжби, с което е удостоверил Доклада за оценка на въздействието на околната среда и оферти източен вид на трасе на автомагистралата. Изграждането на другите другите две прави от „ Струма “ – от Кресна до Сандански и сред Благоевград и Крупник, е в график. През октомври с близо половин година предварително ще бъде пуснат секторът сред Кресна до Сандански, сподели инж. Глосов.

До 20 юли т. година археолозите, които обследват трасето на лот 3.1 на „ Струма “ в региона на Покровник, би трябвало да приключат работата си и да се произнесат за откритите находки, уточни инж. Глосов. Изразеното до момента от тях мнение е, че скъпите артефакти може да се изнесат настрана и построяването на автомагистралата да продължи. В момента в сектора, в който се правят изследвания, строителни работи няма, сподели той.

Напредва и построяването на сектора от автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и „ Боаза “, което стартира в края на март т. година Досега са изпълнени над 20% от строителните работи. Предвиждаме до края на лятото на 2019 година близо 10-километровата права да бъде приключена, съобщи инж. Глосов. Той заяви още, че през август се планува да започва и строителството на още една правата от „ Хемус “ сред пътен възел „ Белокопитово “ и с. Буховци. Предстои оценяване на създадения механически план, издаване на разрешението за градеж и започване на същинските строителни действия.

По мотив ремонтите на оборудванията на старите сектори от „ Хемус “, които не са обновявани от построяването им преди повече от 30-35 години, инж. Глосов уточни, че те са наложителни, с цел да се обезпечи сигурността на придвижването. Зимата е невероятно да се работи на виадуктите. В тежко положение са и някои от детайлите им са в предаварийно положение. В момента пътуващите по автомагистралата не виждат служащи и техника в региона на виадукт „ Коренишки дол “ и при „ Витиня “, само че на тях се работи доста съществено по колоните на оборудванията, така наречен долно строене, сподели инж. Глосов. Той изясни, че придвижването по мостовете е спряно, с цел да се обезпечи сигурността и на пътуващите, и на работещите екипи. Инж. Глосов уточни, че водачите, които желаят да избегнат сектора в ремонт на „ Хемус “ и пътуват към Враца, Монтана и Видин могат да употребяват пътя през Искърското дефиле, където няма ремонтни действия. За облекчение на лекотоварния трафик по авгомагистрата товарните камиони над 12 тона се пренасочват при пътен възел „ Витинска река “ на „ Хемус “ по обходен маршрут по първокласния път I-1 София - Ботевград. До края на месеца се чака да приключат ремонтните работи и в сектора сред Шумен и Варна на автомагистрала „ Хемус “, с цел да не се затруднява трафикът през дейния туристически сезон. Във Варненска област се работи на два сектора - общо 10 км.

През идната седмица приключва и ремонтът на 22-километровия сектор в правата Пловдив – Чирпан на автомагистрала „ Тракия “. В момента на трисменен режим се работи в платното за София, сподели инж. Глосов и добави, че този сектор е в употреба от 1995 година и до момента не е ремонтиран. За повишение на сигурността в междинната разграничителна линия в сектора от 134-ти км до 156-ти км на „ Тракия “ се слага двойна ограничаваща система.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР